Съществуват актьори, които могат да изиграят само една роля и

...
Съществуват актьори, които могат да изиграят само една роля и
Коментари Харесай

Саша Барон Коен и трудното раждане на Борат

Съществуват артисти, които могат да изиграят единствено една роля и вечно да бъдат преследвани от тази сянка, без значение дали желаят или не. Такава е историята с артисти като Пиърс Броснан, който изигра Джеймс Бонд и остана емблематичен за времето си. Най-вероятно малко на брой имат достойнството да познават Борислав Захариев като същински артист, а не просто оня воин, прочут на болшинството като „ Боби Турбото “. Да не приказваме, че Антъни Хопкинс в никакъв случай няма да бъде пропуснат за ролята си като Ханибал Лектър.

Изиграването на такива емблематични функции е и повода да забележим по какъв начин някои артисти са подготвени да опропастят своята кариера. Това се случва до някаква степен и със Саша Барон Коен. Актьорът, който стартира своята кариера и реши да сътвори един напълно нов род в Съединени американски щати, с чиято помощ от ден на ден хора се срещат с парадоксите и метода на живот, който се случва в Съединени американски щати.

Не е загадка за никого, че родната актриса Мария Бакалова освен стана част от плановете на Саша, само че и даже ще се бори за премията Оскар. Разбира се, лентата е повече от спорна и ще открием доста и най-различни рецензии по тематиката, само че откакто кино промишлеността се промени, а дружно с нея и целия свят, нямаме никакво желание да приказваме за актьорската игра на Бакалова. Все отново е по-интересно да се срещнем с вдъхновението на артиста зад основаването на един нов род и още по-абсурдните филми, които са последвали. Всичко стартира доста обратно във времето, когато Саша е водещ на седмично телевизионно предаване. Излиза на улицата, превдварително решен като хип-хоп диджей и се надява да влезе в гангстерските среди, които познаваме. Докато се разхожда по улицата, вижда други младежи, последващи тъкмо неговия жанр.

Групата се събира, стартират смешки и закачки, само че под радара никой не засича какво се случва с алтерегото на Коен. Малко откакто схваща, че неговите събеседници освен не могат да го разпознаят, само че и го одобряват като собствен личен другар, артистът взема решение да осинови своята нова визия и да прави изявленията с най-различни хора, превдварително решен тъкмо като известния Али Джи. Скоро стартират разходки с рейсове, турнета и още доста други занимателни истории. Имало е случаи, в които Али Джи минава толкоз злокобно границите, че най-после е затварян и в полицията. Изненадващо за всички, адреналинът от тази роля е повече от голям. Самият Саша признава, че за него това е един нов живот и най-важното е, че даже и някой различен да го е постигнал, той самият е повече от благополучен, тъй като никой не е водил такива облици в малкия екран.

 AliG-Harv

През идващите години Али Джи ще има своя необикновен триумф и ще направи изявленията с редица звезди, в това число и с Дейвид Бекам, само че това е единствено началото. След това ще забележим още един персонаж, който ще иронизира злокобно публиката и обществото на Съединени американски щати. Борат е цялост от няколко героя. Единият е Алекси Криклер от Молдова, който изпитва големи усложнения да разбере английския метод на живот, дори постоянно намира време да подлага на критика логиката. Когато Саша се среща с него и приказват по отношение на културата на двете страни, Криклер признава, че в никакъв случай не е виждал толкоз учтиви и положителни хора, като визира висшето британско общество.

Малко по-късно Саша се озовава в Русия на отмора в Астрахан, среща и още един занимателен облик – екстравагантен съветски доктор, който не стопира да ръси нелепости на масата и най-после не оставя никой без сълзи в очите от смях. Забавната вечер е последната капка за раждането на Борат Сагдиев. Коен прибавя расизма и тесногръдието, както и антисеметизма в своя воин, само че има потребност и от една фраза „ Very nice “. Докато неговите функции получават повече внимание от основателя им, Коен не се радва толкоз доста на вниманието, дори още по-лошо, никой не го търси за други планове и остава затворен само със създанията, които провокират повече кавги, в сравнение с творчество. Заради свадите към биографичния филм за Фреди Меркюри, той даже не съумява да покаже уменията си като същински артист.

 Borat_in_Cologne

Във времето, когато Борат към момента не е получил място за изява, артистът към този момент си мисли за преориентиране, прекарал е към 5 години в колежа и има намерение да се отдаде на нещо друго, явно хората не могат да го одобряват в друго амплоа. Признава, че почнал да си мисли, че може да остане в Тайланд и със извоюваното да прекара живота си на топло и красиво място, без да се тормози за безусловно нищо.

Тогава получава позвъняване от сътрудника си за прослушване във вечерно шоу. Коен признава, че не е доста сигурен дали желае да продължи тази кариера и дали въобще си заслужава да влага времето си в това. На кастинга не съумява да впечатли продуцентите, както се е надявал, вместо това демонстрира фотоси на себе си и героят, въодушевен от Алекси Криклер. Екипът незабавно подписва контракт. Първият филм би трябвало да се снима тук-там, където малко хора могат да го разпознаят. Това не е по никакъв начин лесна задача, само че Саша стартира да чертае своята карта на въздействие и откакто има насъбран опит с Али Джи, това не е нищо ново.

 Sacha_Baron_Cohen,_2011

След като е бил част от музикалното видео на Мадона – Music, той би трябвало да внимава, с цел да не бъде разпознат, а малко по-късно неговото шоу стартира да се излъчва по HBO. Когато идва време за кино лентата, Алекси остава в предишното, а родината на Борат се избира по една доста обикновена причина – никой не е чувал за Казакхстан и явно няма по какъв начин да се ядосат чак толкоз доста хора. По-важното е, че руският публицист би трябвало да се трансформира в същинска сензация пред камерите. Саша ще признае обществено, че няма нищо срещу тази страна и в никакъв случай не е желал да ги осмива, шегата не е за Казакхстан, а за тези, които имат вяра, че по този начин в действителност може да наподобява една относително развита страна със съществени находища на нефт. Както се досещате, хомосексуалните хора там не носят сини шапки и нямат нищо общо с всяка една течност, която идва от коня.

Проблемът обаче е явен, колкото по-завладяваща става тази роля, толкоз по-трудно е за Саша да откри своето прикритие. За снимането на кино лентата, режисьорите избират места, където има доста по-малко клиенти на кабелната мрежа, които да не заловен шегата и да не скапват сцените. Следователно изборът е доста на юг от централните щати.

 Borat_ver2

Трябва да признаем и майсторството на този талант, а както споделят всички от екипа, Саша в никакъв случай не излиза от роля и намира най-различни способи, с които да накара аудиторията да работи и партнира с него. Неговият неповторим метод е детайл, който няма да срещнете другаде в Холивуд. Дори и когато защитата на Белия Дом стопира екипа, Коен продължава да стои в роля, без да се разкрива. Бяха нужни към 15 години, с цел да пристигна време за продължението, само че този път основаният облик е световен феномен.

Дали е поради пословичния бански или обстоятелството, че румънското село, в което представяха Казакхстан, намрази извънредно доста основателят на един от най-скандалните филми на света, през днешния ден няма човек на планетата, който да не е гледал този филм. Добрата вест е, че пандемията разреши малко по-лесно да се случат фотосите. Дори самият филм е пуснат доста по-рано от плануваното, а когато е затворен за към седмица в къща, той в никакъв случай не се разкрива и на гостите си, разсънва се като Борат, закусва, вечеря, прекарва деня си в роля и остава тайнственост за домакините. Ако си мислите, че това е просто една смешка, дано не забравяме, че когато Памела Андерсън се развежда с Кид Рок, в документите написа една единствена причина за това решение – Борат.

Най-вероятно това е била една особена смешка, само че е и самопризнание за качество и впечатляваща игра. Не е ясно до каква степен ще стигне обликът, само че пък положителната вест е, че Саша получи доста други специфични функции, на които да се наслаждения колкото се може повече и да потвърди, че има и други качества, с изключение на прекрачването на нормалността. И всичко това пристигна благодарение на вярното време и похвати.  И в случай че би трябвало да се даде оценка на творчеството му, то е повече от феноменално и в нито един миг няма да открием човек, който може да се оправи по-добре с тази роля от самия него.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР