Съществува риск заводи да спрат, а работници да бъдат освободени,

...
Съществува риск заводи да спрат, а работници да бъдат освободени,
Коментари Харесай

Заводи за олио у нас са застрашени от затваряне

Съществува риск фабрики да спрат, а служащи да бъдат освободени, в случай че ситуацията се резервира в сегашния му тип и след 15 септември, когато изтича срокът на възбраната за импорт на слънчоглед от Украйна.

Това предизвестие насочи в изявление за БНР Георги Койнов – финансов шеф на едно от най-големите преработвателни предприятия у нас. В бранша са ангажирани сред 10 000 и 20 000 души.

В България бяха построени големи индустриални мощности за преправка на слънчоглед и от чист експортьор се превърнахме във вносител, означи Койнов, като акцентира, че са партньори със земеделските производители, не врагове.

Износът е редуциран до най-малко. Различното обаче през тази година е, че производителите предприеха политика на задържане на стоката в очакване на по-добри цени, разясни Койнов.

Сегашната обстановка не оказва помощ на никого, счита той.

" С откровената поддръжка на страната в края на март и началото на април стартира затрудняването на вноса на слънчоглед от Украйна посредством спомагателни качествени контроли ", напомни Георги Койнов в предаването " Преди всички ".

" Забраната пречи на преработвателите и е прям опит за прилепяне на преработвателите, за деформиране на пазарната цена в България ", сподели той.

Има опция за импорт от Румъния и Молдова и това се случва, само че браншът има потребност от достъп до всички пазари в района, с цел да могат мощностите да работят, стана ясно от думите на Георги Койнов.

Той посочи, че сега земеделците изрично отхвърлят да продават на интернационалната пазарна цена.

" На процедура те търсят цена, която няма нищо общо с пазарната, приказват за цени 20-30% над пазарната. Разликата сред цената, на която те се надяват, и пазарната, е доста огромна ", изясни той.

Количества има задоволително. Българският консуматор няма да остане без олио, увери Койнов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР