Съществува риск от пропадане на събитията, свързани с коледно-новогодишните празници

...
Съществува риск от пропадане на събитията, свързани с коледно-новогодишните празници
Коментари Харесай

София остава без концерт за Нова година заради музикалните права?

Съществува риск от проваляне на събитията, свързани с коледно-новогодишните празници в София през тази година, включително и обичайния концерт в новогодишната нощ на площад " Княз Александър Батенберг ". За това сигнализира организацията на създатели и композитори " Музикаутор ", защото Столичната община няма подписан контракт, с който да уреди правата за музиката, нито изисква подобен от уредниците на концерти на нейната територия.

През последната година " Музикаутор " прави непрестанни опити да лицензира събитията, които доста постоянно са проведени от Столична община или имат нейната финансова поддръжка, пишат от организацията.

Съгласно Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), даже в случай че Столична община не провежда концертите, носи солидарна отговорност, защото те се организират на нейната територия. Въпреки това в общината към момента не е основан механизъм, по който администрацията да наблюдава спазването на ЗАПСП и да изисква от уредниците контракти за уредени авторски права за музикалните творби, изпълнявани по време на събитията.

" Опитите да лицензираме Столична община остават без триумф към този момент една година. Абсурдно е да се приказва за капацитет на културата в София, като паралелно се разходват обществени средства, без да се преценяват законът и ползите на създателите. Проявихме задоволителен толеранс и към новото управление. Налице е административна безнаказаност и безвремие ", уточни Иван Димитров – изпълнителен шеф на " Музикаутор ".

Според статистиката на организацията едвам 9 от 24 районни кметства са сключили контракти за проведените от тях събития през годината. Това са Банкя, Надежда, Красно село и Младост, които имат рамкови контракти, а администрациите на Средец, Кремиковци, Илинден, Подуяне и Триадица са имали еднократни контракти за съответни събития.

Събитията на всички останали районни администрации се организират в нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР