Съществува реален риск вотът на 2 октомври да не произведе

...
Съществува реален риск вотът на 2 октомври да не произведе
Коментари Харесай

Ще влизаме от избори в избори и служебните правителства на Радев ще продължат


Съществува действителен риск вотът на 2 октомври да не създаде нов кабинет и Радев още веднъж да връчи изпълнителната власт в ръцете на хора, за които подхранването на зависимостта от Кремъл е " неизбежно ". От Александър Детев.

В изискванията на война на има-няма 300 километра от България и многочислените задълбочаващи се рецесии, произлизащи от нея,. След месец, за четвърти път в границите на последната година и половина,. Ще може ли той най-сетне да излъчи стабилно държавно управление или цикълът от избори ще продължи? Ще се изправят ли " Продължаваме промяната " (ПП) пред алтернативата: или " Газпром "?

Мачът на Радев

Социологическите изследвания досега чертаят действителна заплаха и този избор да не създаде ново държавно управление и президентът още веднъж да връчи изпълнителната власт в ръцете на хора, за които подхранването на зависимостта от Кремъл е " неизбежно ". 

Доколко обаче нов (стар) длъжностен кабинет може да сложи геополитическия път на България под въпрос? " Не зървам действителна заплаха България да поеме по различен геополитически път, хеле пък на Североизток ", споделя пред Дъждовни води културният антрополог и публицист Ивайло Нойзи Цветков. " По моему тук сме в нещо като " бръснача на Окам ", т.е. най-простото пояснение ми се вижда най-валидно - служебното държавно управление на просто желае да осребри избрани свои североизточни ангажименти. "  И въпреки Цветков да счита, че дейностите на кабинета са " просто бизнес ", те безспорно водят и до политически последици. " Проблемът е, че сме изправени пред серия от служебни президентски " полуръстови "  правителства, били те отпред с Гълъб Донев или различен конфигуриран бизнес-гълъб, който да насочи финансовите потоци накъдето би трябвало ", добавя той.

Ивайло Нойзи Цветков

Ходовете на президента Радев наподобяват все по-непредвидими - до момента в който през 2021 година в служебния си кабинет той стартира западни специалисти, в това число ученици на Харвард, в този момент явно даде властта в ръцете на техни антиподи. Как би изглеждал един предстоящ негов кабинет можем единствено да гадаем. " Проблемът е, че Радев е типичен едва образован опортюнист, вид " Борисов ", счита Ивайло Цветков. " Радев играе собствен личен мач от самото начало. Този мач той някой ден желае най-накрая да завоюва с редица преигравания, а не с дузпи ". И добавя: " Президентска република "  му звучи еротично. "

Може ли България да завие на Изток?

" Трябва да имаме поради две значими неща ", споделя пред Дъждовни води лекар Иво Инджов, доцент по публицистика и специалист по политически връзки. " Първо - този нов път на България, която освен декларира прозападната си ориентировка, само че и желае да разговоря като пълноправен сътрудник с Русия, когато има условия за това, към момента не се радва на поддръжката на болшинството от българските жители. "  Според него служебният кабинет на Гълъб Донев дава сигнали, че даже да има спусната задача, " няма да може да стигне надалеч "  по пътя към възможен външнополитически завой. " Очевидно под натиска на въпреки и към момента рехавите анти- " Газпром "  протести и рецензиите в общественото пространство, министър председателят Донев към този момент съобщи, че България няма да подписва нито нов кратковременен, нито средносрочен, нито дълготраен контракт с Москва. Напоследък властта очевидно се засилва в търсенето на средносрочни източници за диверсификация на газовите доставки ", изрежда Инджов. " Същевременно България върви към закупуване на втора ескадрила Ф-16, а военният министър е приказвал за " незабавна нужда " армията да се освободи от руското оръжие. "

Въпреки това, до момента в който редица европейски страни смъкват руските си монументи и са безусловни в поддръжката си за Украйна, България очевидно ще продължи да се лута - както публично, по този начин и политически. " Аплодисменти за естонците и латвийците, които не желаят да имат нищо общо с съветското безчовечие. У нас обаче очевидно няма национално-отговорни мъже - генерали или не - които да скъсат един път вечно с това " хамско "  минало ", споделя Ивайло Нойзи Цветков. " Моделът на развиване на днешна Русия и изключително Путин като ослепителен знак на нелибералната народна власт се вписват идеално в светогледа и настройките на необятни пластове от българското общество, които сякаш са застинали в предмодерната ера ", добавя Иво Инджов. 

От избори в избори

Социолозите плануват фрагментиран и комплициран парламент. Партиите, които слагат проевропейските политики и изкореняването на корупцията като главен приоритет - " Продължаваме промяната "  и " Демократична България "  - ще би трябвало да договарят с други политически сили, в случай че желаят да съберат поддръжка за нов кабинет. В единия ъгъл са архивраговете им ГЕРБ и Движение за права и свободи, основатели на модела, който Политическа партия и Демократична България дават обещание да изкоренят, в другата - поддръжниците на " Газпром " в лицето на Българска социалистическа партия, " Възраждане "  и партията на Стефан Янев, в случай че тя въобще премине бариерата. " Политическа партия и Демократична България не би трябвало да имат проблем да ръководят взаимно с Българска социалистическа партия макар алените разграничителни линии за " Газпром "  и Украйна ", счита Иво Инджов. " Те си съществуваха и в четворната коалиция, а по най-конфликтните тематики Столетницата играеше политически спектакъл за пред електората си, без да прави внезапни ходове. Проблемът е, че към днешна дата ново издание на тройната коалиция не взема решение управническата формула - не стигат гласове и проценти за държавно управление. "

Иво Инджов

Бойко Борисов твърдо отхвърля да отстъпи обратно, което пък тотално минира възможностите за партньорство сред Политическа партия, Демократична България и ГЕРБ. " Партиите на смяната не трябва да влизат в клопката на алтернативата ГЕРБ или " Газпром " ", счита Иво Инджов. " Тя има едно допустимо най-демократично решение - нови предварителни избори, на които да се явят в единен формат, в това число със мощно наличие в листите на ярки представители на митингите от 2020 година и от тези структури на гражданското общество, които са потвърдили, че са " биткаджии "  за дела. "

Изборът на Хобсън

Една друга политическа мощ, която сега съгласно социолозите е на кантар - " ИТН "  - може също да се озове в новия парламент. Преговорите с нея обаче ще са следващото пускане на таймера на бомба, която неизбежно ще се взриви в един миг.

" Конкретната ни покруса е, че политическите чалгаджии надалеч не си отпътуват със Слави ", счита Ивайло Нойзи Цветков. Той споделя, че не обича политическото гадателство, " само че ето по изключение едно делфийско гадаене: ще влизаме от избори в избори и служебните държавни управления на Радев ще продължат, каквато е и североизточната задача. "

Хипотезата проевропейските сили в България да бъдат изправени пред обречения Избор на Хобсън след вота на 2 октомври наподобява все по-реалистична. Но в последна сметка всичко е в ръцете на гласоподавателите. 

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР