Съществува предположение, че химикалите в ежедневно използваните пластмасови продукти насърчават

...
Съществува предположение, че химикалите в ежедневно използваните пластмасови продукти насърчават
Коментари Харесай

Химикалите в ежедневно използваните пластмасови продукти водят до затлъстяване

Съществува съмнение, че химикалите в всекидневно употребяваните пластмасови артикули предизвикват увеличението на тежестта. Причината е, че те могат да повлияят на човешкия метаболизъм. Ново проучване сподели, че доста пластмасови предмети, свързани с бита, съдържат голямо количество химикали, някои от тях незнайни. Става ясно, че някои от изследваните при избрани условия водят до увеличение на мастните кафези.

Сред употребяваните в семейството пластмасови предмети са опаковките, бутилките, кофичките за кисело мляко, съдове и торбички за предпазване, и други Колкото и да се ограничи потреблението им е много мъчно те да се избегнат.

Наднорменото тегло може да докара до развиване на разнообразни болести. Причините за съществуването му могат да бъдат разнообразни, свързани с метода на живот, количеството и качеството на храната, физическата интензивност и други Учените показват още един фактор, който може да докара до напълняване. Той се оказва обвързван с храната, напитките и тяхното предпазване. Предвид множеството изкуствени добавки в наличието им, допустимо е и те да имат принос към затлъстяването.

Синтетичните химикали въздействат на ендокринната система, което дава отражение на хормоните, които контролират апетита, метаболизма и тежестта, наред с осъществяването на други телесни функционалности. Едни от известните така наречен ендокринни разрушители са бисфенол А и фталатите, които участват в някои пластмаси. Освен това тези химикали оказват въздействие върху човешкото развиване и плодовитостта, а лабораторните опити демонстрират, че могат да доведат и до затлъстяване.

Проучването е дело на биолози от Норвежкия университет за просвета и технологии в Трондхайм. То е оповестено в. Изследователите извличат химикали от 34 всекидневно употребявани артикули от пластмаса. Сред множеството открити химически субстанции са и 11, за които е известно, че нарушават метаболизма. Тестват се в лабораторни условия върху миши кафези и се открива повишаването на мастните кафези. Заподозрени за това въздействие са не толкоз известния бисфенол А, колкото се допуска, че по тази причина роля имат други незнайни още химикали.

Според учените химическите субстанции от PVC и PUR артикули е доста евентуално да насърчат основаването на мастни кафези, до момента в който тези от PET, HDPE и PLA артикули са неактивни в тази посока. Подчертава се, че опаковките на храните не са единственият евентуален източник на химикали, нарушаващи метаболизма. Те могат да намерят път към тялото и през кожата - посредством облекла, чехли за баня, пластмасови настилки, прахуляк и други Притесненията са, че това също може да въздейства на повишение на затлъстяването измежду хората.

Около изследването има още въпросителни и потребност от спомагателни проучвания. Затова учените не могат да кажат до какъв брой е огромно въздействието на химикалите по повод увеличение на затлъстяването и са внимателни в изводите си. Препоръчват въпреки всичко изработването на по-безопасни пластмасови артикули.

Източник: " Труд "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР