Съществува опасност от закриване на още едно българско училище -

...
Съществува опасност от закриване на още едно българско училище -
Коментари Харесай

Спортното в Чепеларе пред закриване. Проверки установили редица нередности

Съществува заплаха от закриване на още едно българско учебно заведение - спортното " Олимпийски очаквания " в Чепеларе. В продължение на три години кметът на града Славка Чакърова се пробва да разобличи нередностите, осъществявани в школото и да усъвършенства неговото действие, за привличане на повече деца. След голям брой диалози с виновни институции и ангажирани с казуса органи, невъзможността й да се пребори за оцеляването на учебното заведение, я е принудило да внесе докладна бележка пред общинските съветници за закриването му. Входираното от нея предложение провокира бурни реакции и напрежение.
Към Чакърова са отправени упреци, че не е направила задоволително, с цел да усъвършенства положението на образователното заведение и вместо да предприеме ограничения за запазването му, тя бърза да го закрие. " В началото на всяка образователна година от учебното заведение постъпваше стимулирано искане за утвърждение на маломерни паралелки и обезпечаване на в допълнение финансиране от общината. Съгласно пълномощията, предоставени ми от Закона на предучилищното и учебно образование, назначих многократни инспекции в Спортното учебно заведение, които установяваха няколко нередности ", изяснява в собствен пост в обществената мрежа кметът на Чепеларе - Славка Чакърова.
Тя показва, че недоброто действие на образователното заведение е вследствие неналичието на добра организация и слаб вътрешен надзор. Освен това, не се е спазвало работното време на част от учителите и треньорите, което е довело до нарушение на образователният развой. По думите на Чакърова, даже се е случвало въобще да не се организира подготвителен развой, а залите за подготовка да бъдат заключени. Градоначалникът на Чепеларе оповестява, че са осъществени три инспекции единствено през май 2017 година Инспекциите, обаче, не са довели до усъвършенстване на организацията и контрола на образователния развой в Спортно учебно заведение „ Олимпийски очаквания “.
Два месеца по-късно Славка Чакърова е провела среща с министъра на образованието и науката - Красимир Вълчев. Тогава пред него тя е сложила наболелите проблеми, по отношение на школото. На срещата са участвали и Радослав Янков, Екатерина Дафовска, както и заместник-кметът на община Чепеларе - Наталия Каварджиева. А в наличието на съветника на министъра – Мария Семерджиева, са били разисквани опциите и разновидностите за бъдещето на образователното заведение. " В края на 2017 година назначих самостоятелен вътрешен одит, който потвърди осъществените злоупотреби и неприятния мениджмънт в учебното заведение ", изяснява кметът. Копия на протоколите от осъществените инспекции и одитния отчет са били изпратени до Министерството на образованието и науката и Регионално ръководство на образованието–Смолян, откъдето са направили нови инспекции.
В този миг са били открити редица нарушавания, което довело до промяна на тогавашния шеф - Слав Аговски. " През цялото време се организираха срещи, водеха се диалози, търсеха се други възможности с треньори, учители, спортни клубове. Така породи концепцията финансовите средства, които община Чепеларе обезпечава, като дофинансиране за Спортното учебно заведение, да се разпределят за спортните клубове на територията на общината, с цел да може да тече по-усилена спортна подготовка. А след встъпване в служба на новия шеф - Васил Демирев излязоха нескрито още доста нередности. Това го принуди да се откаже от поста, с цел да не бъде съизвършител във всичко това ", безапелационна е Чакърова. Тя изясни, че след неговото овакантяване е бил разгласен конкурс за шеф на Спортно учебно заведение " Олимпийски очаквания ", на който не се е явил нито един претендент. Отново се е наложило да бъде назначен краткотрайно изпълняващ длъжността шеф. Така и до през днешния ден ръководството и контролът в Спортното учебно заведение на Чепеларе не са се подобрили.
Кметът не се е отказала и е траяла с реализирането на неочаквани инспекции. Една от инспекциите, осъществена на 13.02.19 година от Регионално ръководство на образованието–Смолян е открила, че в 11:00 ч. школото е заключено . " Въпреки огромното ми предпочитание, в резултат на всички тези констатации, се стигна до предложение за закриване на Спортно учебно заведение. Затова не мога и не желая да разреша аз и моят екип да бъдем съучастници в тази скица за източване на пари от страната ", споделя в умозаключение Славка Чакърова, обосновавайки предлагането си, подадено пред локалния парламент на Чепеларе.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР