САЩ защитиха решението си да предоставят касетъчни бомби на Украйна

...
САЩ защитиха решението си да предоставят касетъчни бомби на Украйна
Коментари Харесай

САЩ защитиха решението си да предоставят касетъчни бомби на Украйна

Съединени американски щати опазиха решението си да дават касетъчни бомби на Украйна след вълна от рецензии от правозащитни организации. От Белия дом дефинираха решението като " доста мъчно " и го аргументираха с позицията, че Украйна не може да бъде оставяна " беззащитна " в нито един миг. Касетъчните бомби могат да причинят гибелта и на доста цивилни. Забранени са с Конвенция, подписана от 120 страни. Сред тях, обаче, не са Съединени американски щати, Русия и Украйна.

 

Касетъчните муниции са способ за разпространяване на огромен брой дребни бомбички от ракета или артилерийски снаряд, който ги разпръсква по време на полет над необятна област. Голяма част от тези бомбички, обаче, постоянно не експлодират, изключително в случай че попаднат на мокра или мека земна повърхнина.

 

" Те са извънредно ефикасни при офанзива навън, а типичен цели за касетъчни муниции са пехота, тъй като пехотата нормално се разпръсква, артилерийски позиции и военни конвои ", съобщи полк. Марк Кансиан, Център за стратегически и интернационалните проучвания.

 

Г-н президент, касетъчни муниции, за какво в този момент?

 

- Свършват им мунициите.

Така Джо Байдън разяснява решението на Съединени американски щати да изпрати касетъчни муниции на Украйна. Изборът беше сред това да предоставим на страната това, от което се нуждае, с цел да „ спре съветските танкове “, или да позволим на съветските сили да спрат украинското контранастъпление, сподели по-късно Байдън пред CNN.

 

Решението беше забавено допустимо най-дълго време, разясни съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

 

“Украйна ни обезпечи писмени гаранции, че ще употребява деликатно тези муниции и ще минимизира риска от цивилни жертви. И прочее, демократично определеното държавно управление на Украйна има максимален интерес да няма цивилни жертви, това са техните жители ", съобщи Джейк Съливан - консултант по национална сигурност на Белия дом.

 

" Русия употребява безсистемно касетъчни бомби от началото на войната в Украйна, а Киев желае такива муниции, с цел да отбрани суверенната си територия. Второ, спрямо съветските касетъчни муниции, тези, които ние предоставяме, имат по-малко от 2 % и половина невзривени останки. Руските са с сред 30 и 40% ", съобщи Колин Кал - заместник-министър на защитата по политическите въпроси на Съединени американски щати.

 

В началните стадии на войната в Украйна на въпроси за използването на касетъчни и вакуумни бомби от Русия от Белия дом отговаряха, че това може да е " военно закононарушение ". Организация на обединените нации, Хюман Райтс уоч и Амнести интернешънъл разкритикуваха решението на Вашингтон, а от съветското външно министерство оповестиха, че това е акт на обезсърчение.

 

През 2008 година 120 страни подписват Конвенцията за възбрана на касетъчните муниции. България е страна по тази спогодба, както и Англия, Франция и Германия. От Берлин оповестиха, че не биха дали такива бомби на Украйна, само че схващат американската позиция. Остра рецензия пристигна от Австрия - да има поддръжка, само че да е вярната поддръжка, съобщи външният министър Александър Шаленберг. Не на касетъчните бомби, да на защитата на Украйна, съобщи испанския министър на защитата Маргарита Роблес.

 

Източник Българска национална телевизия

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР