САЩ започват разследване дали вносът на китайски превозни средства е

...
САЩ започват разследване дали вносът на китайски превозни средства е
Коментари Харесай

Байдън обяви китайските коли за заплаха за националната сигурност

САЩ стартират следствие дали вносът на китайски транспортни средства е риск за националната сигурност и може да наложат ограничения, заради опасения по отношение на " обвързваните " автомобилни технологии, заяви Белият дом.
Разследването на министерството на търговията е належащо, защото китайските смарт коли " събират огромни количества чувствителни данни за своите водачи и пасажери и редовно употребяват своите камери и датчици, с цел да записват подробна информация за инфраструктурата на Съединени американски щати ".
Президентът на Джо Байдън разгласи, че Китай се стреми да господства на американския авто пазар " в това число с потребление на нелоялни практики ", което съставлява опасност за националната сигурност. " Няма да разреша това да се случи, не и по мое време ", уточни той.
Официални лица от Белия дом обявиха пред кореспонденти, че е прекомерно рано да се каже какви дейности може да бъдат подхванати и допълниха, че все още няма решение за евентуална възбрана или ограничавания, свързани с китайски транспортни средства. В същото време обаче беше посочено, че държавното управление има необятни законови пълномощия и може да предприеме дейности с евентуално " огромно влияние ".
Разследването може да докара до нови разпореждания, ориентирани към попречване на потреблението от страна на Китай на сложни технологии в електрически автомобили и други така наречен свързани транспортни средства за следене на водачите и тяхната персонална информация. Това е най-новото деяние на администрацията на Байдън за отбрана против възходяща, съгласно нея, заплаха от китайски хакерски атаки. Тази седмица президентът подписа изпълнителна заповед, ориентирана към по-добра отбрана на персоналните данни на американците (например здравни и финансови досиета) от непознати съперници като Китай и Русия.
Както Байдън, по този начин и други чиновници от неговата администрация означават, че същевременно Китай е наложил широкообхватни ограничавания върху американски коли и други задгранични транспортни средства.
От своя страна министърът на търговията Джина Раймондо съобщи, че обвързваните коли „ са като смарт телефони на колела “ и тъкмо по тази причина са риск за националната сигурност.
„ Тези транспортни средства са свързани с интернет. Те събират големи количества чувствителни данни за водачите - лична информация, биометрична информация, къде отива колата - сподели тя пред кореспонденти. - Така че не е нужно доста въображение, с цел да разберем по какъв начин задграничен съперник като Китай, с достъп до този тип информация в огромен мащаб, може да съставлява сериозен риск за националната ни сигурност и неприкосновеността на персоналния живот на жителите на Съединени американски щати. “
Според нея събирането на данни не е единственият проблем, тъй като сходни коли могат да бъдат задействани отдалечено, а също по този начин и манипулирани.
„ Представете си да има хиляди или стотици хиляди свързани с Китай коли по американските пътища, които биха могли неотложно и по едно и също време да бъдат дезактивирани от някой в ​​Пекин - добави Раймондо. - Така че е ужасно да се мисли за киберрисковете, за рисковете от шпионаж, които те съставляват. “
Проблемът, за който приказва Раймондо, се състои в това, че електрическите автомобили и другите коли от ден на ден разчитат на съвременни технологии, с цел да задействат навигационни принадлежности, да обезпечат функционалности за подкрепяне на лидера и да понижат оперативните разноски и въглеродните излъчвания посредством бързо зареждане с електричество. Затова возилата непрекъснато се свързват с персонални електронни устройства (смартфони, преносими компютри и т.н.) на водачите и пасажерите, с други коли, с елементи от американската инфраструктура, само че и със своя производител.
В края на предходната година кръгът към Байдън стартира да приготвя нови, още по-високи мита против коли от Китай, в това число унищожаване на федералния тласък от $7500 $ за закупуване на електрически автомобил. От " владичество "  на китайците се притесняват освен в Съединени американски щати, само че и в други страни. Франция анулира отстъпките за закупуване на китайски електрически коли още през есента на 2023 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР