САЩ внесоха в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, в

...
САЩ внесоха в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, в
Коментари Харесай

САЩ призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Газа пред Съвета за сигурност на ООН

САЩ внесоха в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации проекторезолюция, в която приканват за " неотложно преустановяване на огъня " в линията Газа, съобщи Ройтерс. Това е изменение на по-ранна американска проекторезолюция, в която се изтъкваше нуждата от  " краткотрайно преустановяване на огъня ".

Настоящият документ приканва за " съглашение за неотложно преустановяване на огъня за към шест седмици в Газа, дружно с освобождението на всички заложници, незабавно щом страните реализиран единодушие ". Втвърденият звук на Вашингтон отразява мненията, направени от вицепрезидентката на Съединени американски щати Камала Харис през уикенда, когато тя прикани за " неотложно преустановяване на огъня най-малко през идващите шест седмици заради големия мащаб на страданията в Газа ".

Досега над 30 000 души са починали, а повече от 70 000 са потърпевши в хода на израелската атака в Газа, провокирана от невижданото навлизане на бойци на " Хамас " на 7 октомври в градове и кибуци в Южен Израел. Хуманитарното състояние в палестинския анклав е тежко, гладът измежду популацията нараства.

От началото на спора Вашингтон, най-близкият съдружник на Израел, се противопоставяше на използването на термина " прекратяване на огъня " и на три пъти наложи несъгласие на резолюции в Съвета за сигурност, призоваващи за прекъсване на военните дейности. Въпреки това предвид на възходящия брой цивилни жертви и опасността от всеобщ апетит в Газа, Съединени американски щати ускориха натиска върху Израел. Останалите членове на Съвета могат да предложат промени в проекторезолюцията. Не е ясно обаче по кое време и дали ще се организира гласоподаване.

По-рано Израел заяви, че до Рамадан (10 март) има намерение да започва сухопътна атака към южния град Рафах (последния град под контрола на " Хамас " ), в който все още живеят към 1 милион палестинци - множеството бежанци от други елементи на Газа.

Резолюциите на Съвета са наложително обвързващи към интернационалното право. Ако засегна държава ги пренебрегне, управителният орган на Организация на обединените нации може да й наложи наказания.

Очаквайте детайлности.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР