САЩ, Великобритания и Канада поздравиха България за изгонването на руските

...
САЩ, Великобритания и Канада поздравиха България за изгонването на руските
Коментари Харесай

САЩ, Великобритания и Канада ни поздравиха за изгонването на руски шпиони

Съединени американски щати, Англия и Канада поздравиха България за изгонването на съветските дипломати , упрекнати в шпионаж.

В своето изказване посолството на Съединени американски щати акцентира триумфа на подхванатите в последно време дейности на българското държавно управление за отбрана на независимостта и суверенитета на страната против злонамерено въздействие, в това число известието от 24 януари за експулсирането на двама чиновници в съветското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинявания за опит за преднамерено ликвидиране против трима съветски жители.

" Подкрепяме дълготрайните старания на институциите, участващи в следствието и в разкриването на нарушавания на българското законодателство. България е мощен съдружник в НАТО и сътрудник в границите на Европейски Съюз и има неотменимо право да дефинира личното си бъдеще ", показват от посолството и прибавят, че обръщат внимание и на появилите се неотдавна безапелационни сведения за поредност от злонамерени дейности от страна на представители на съветското държавно управление на българска територия , които доведоха до експулсирането на трима чиновници в съветското посолство и отнемането на визите на други двама по съмнения в шпионаж в последните четири месеца.

" Правителството на България показа доказателства за подпомагани от Русия злонамерени действия, реализирани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи изясняват в прессъобщение от декември 2019 година, неколцина от съветските сътрудници, виновни за случая с отравянията в България, с а били забъркани в други злонамерени действия в Европа ", разясняват представителите на Съединени американски щати в София.

От Посолството на Англия изясняват, че наблюдават с интерес изказванията на българския основен прокурор и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на Република България по отношение на спомагателните обстоятелства за съветския шпионаж на територията на България.-->

" Обединеното кралство продължава да поддържа съществуващата самодейната позиция на България за противопоставяне на непознати зловредни дейности , които подкопават нейния суверенитет. Обединеното кралство поддържа стъпките, подхванати от българските управляващи, с цел да отговорят на тази опасност и да защитят своите жители, територията и националната си сигурност ", показват още от посолството на Англия в София.
България поздравиха и от посолството на Канада .

„ Загрижени сме от появилата се информация за нови дейности на съветския шпионаж в България. Канада поддържа дипломатическите и правни ограничения, оповестени от българските управляващи на 23 и 24 януари, с цел да отговори и да се отбрани от външни действия, които подкопават суверенитета на България и заплашват сигурността и сигурността на българските жители “, се споделя в позицията на канадското посолство, което дава отговор освен за България, само че и за Румъния и Молдова.

Вчера Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за осъществявана разследваща активност на територията на страната от двама съветски жители , ползващи се с дипломатически имунитет .

След приемането на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са формирани две досъдебни производства за закононарушение против Република България – за това, че две лица – задгранични жители са събирали информация, представляваща държавна загадка , за издаването й на непозната страна или непозната организация – закононарушение по член 104, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Външният министър на България съобщи, че съветските дипломати, упрекнати в шпионаж, най-вероятно ще бъдат оповестени за " персони нон грата " .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР