САЩ, Великобритания, Германия и Франция подкрепят кандидатурата на нидерландския премиер

...
САЩ, Великобритания, Германия и Франция подкрепят кандидатурата на нидерландския премиер
Коментари Харесай

Големите съюзници в НАТО подкрепят Рюте за генерален секретар, Румъния предлага Йоханис

САЩ, Англия, Германия и Франция поддържат кандидатурата на нидерландския министър председател в оставка Марк Рюте за следваш общоприет секретар на НАТО, стана ясно след изказвания от столиците през последните дни.

Президентът Байдън изрично поддържа кандидатурата на премиера Рюте за идващ общоприет секретар на НАТО, съобщи през вчерашния ден американски представител пред Ройтерс. Англия също е изразила безапелационна поддръжка. Говорител на немското държавно управление също съобщи, че канцлерът Олаф Шолц също поддържа кандидатурата на нидерландския политик. Рюте има и поддръжката на Еманюел Макрон, с който има обичайно положителни връзки. И двамата са част от партията на европейските либерали.

Марк Рюте е един от най-дългогодишните министър председатели в Европа, той е министър-председател на Нидерландия от 2010 година насам и се радва на поддръжката на огромна част от европейските и международни водачи.

Очакванията са генералният секретар на НАТО да бъде определен преди срещата на върха на водачите от Алианса през юли във Вашингтон и преди европейските избори. Според разпоредбите на Пакта той би трябвало да бъде определен с единогласие от всички съдружници.

Въпреки поддръжката от огромните съдружници в НАТО, кандидатурата на Рюте към момента дефинитивно решена. Турция още не е декларирала дали ще поддържа Рюте. Не е ясно и каква ще бъде позицията на Унгария, която единствена към момента не е утвърдила присъединението на Швеция към НАТО. През годините Рюте беше един от най-големите критици на Виктор Орбан и опитите му да шантажира останалите страни в Европейски Съюз посредством слагането на несъгласие върху значими решения, които изискват единогласие.

Вчера стана ясно, че Румъния също е на друга позиция. Румънски медии оповестиха, че Букурещ е уведомил съдружниците от НАТО, че има намерение да предложи президента Клаус Йоханис за общоприет секретар на Алианса. Нидерландия дълги години спираше Румъния и България по пътя им към Шенген. София към този момент не е оповестила публично дали счита да поддържа кандидатурата на Рюте.

Ако Рюте бъде определен за общоприет секретар на НАТО, той ще бъде четвъртият нидерландец на поста.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР