САЩ вече са дарили над 200 млн. ваксини срещу COVID-19 ...

САЩ вече са дарили над 200 млн. ваксини срещу COVID-19

САЩ - най-големият донор на ваксини в света

САЩ към този момент са дарили над 200 млн. ваксини против COVID-19 на други страни, оповестиха от Белия дом. Администрацията на Байдън е раздала над 120 млн. дози от запасите си, както и първичните доставки от общо 1 милиарда дози, закупени от Pfizer за дарения в чужбина до септември 2022 година, съобщи „ Асошиейтед прес “.

Повече от 100 страни и територии са получили от дозите, а Съединени американски щати остават най-големия донор на ваксини в света.

„ За да сложим завършек на пандемията и да предотвратим появяването на нови разновидности, както и бъдещи огнища в рамките на нашата нация, ние би трябвало да продължим да изпълняваме нашата част, с цел да помогнем за имунизирането на света “, съобщи Саманта Пауър от Агенцията за интернационално развиване на Съединени американски щати.

Докато формациите за помощ възхваляват страната за даренията, други я подлагат на критика поради одобряването на бустерните дози, до момента в който други народи с по-ниски приходи изостават в имунизацията. Агенцията по храните и медикаментите утвърди бустерите на Johnson & Johnson и Moderna в сряда, а слагането на трета доза от препарата на Pfizer бе разрешено още през септември.

По-голямата част от дозите ваксини против ковид на световно равнище се слагат в страни с високи и умерени приходи.

Източник: manager.bg