САЩ върнаха на Либия древни артефакти, които незаконно са били

...
САЩ върнаха на Либия древни артефакти, които незаконно са били
Коментари Харесай

САЩ върнаха на Либия незаконно изнесени древни артефакти

САЩ върнаха на Либия антични артефакти, които нелегално са били изнесени от страната, съобщи " Асошиейтед прес ".

Богатата на нефт средиземноморска страна се бори да отбрани културното си завещание на фона на продължаващи години наред война и протести.

Сред върнатите скъпи предмети са и две статуи от 4-ти век пр.н.е. от античния град Кирена.

Едната от тях, наречена " Забулена глава на жена ", е била при частен колекционер на противозаконни артефакти, се споделя в изказване на посолството на Съединени американски щати в Либия.

Другата, бюст на елин, се е намирала в музея " Метрополитън " в Ню Йорк от 1998 година, се споделя в изказването.

Те бяха показани от чиновници на либийските експерти по антиките в столицата Триполи.

Либийските управляващи благодариха на Съединени американски щати за върнатите антики и споделиха, че се надяват съдействието им да продължи и в бъдеще.

" Макар тези антики нелегално да са били импортирани в Съединени американски щати от трафиканти, законовите старания съумяха за връщането им в страната, от която произлизат ", се споделя в изказването на посолството.

Либия има доста древногръцки и римски структури, дружно с благосъстояние от антични артефакти в главния си музей в столицата Триполи и в други в цялата страна, макар че археологическите ѝ обекти от десетилетия са разграбвани.

Гърците основават селището Кирена, покрай актуалния град Шахат, през 4-ти век пр.н.е. По-късно той става част от Римската империя. Организация на обединените нации включи Кирена в листата на ЮНЕСКО за културното завещание през 1982 година Той е систематизиран като място, което е изключително застрашено поради липса на грижи и разграбване от 2016 г, съобщи Нова ТВ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР