САЩ върна на България античен шлем, открит в близо до

...
САЩ върна на България античен шлем, открит в близо до
Коментари Харесай

Античен шлем от V - ІV в. пр.н.е. е върнат в България

Съединени американски щати върна на България древен шлем, открит в покрай село Плетена, община Сатовча. Антиката е датирана от 400 - 300 година пр.н.е. и е оценене на към 200 000 $, се споделя в известие на посолството на Съединени американски щати у нас.

Шлемът е бил предаден на българските управляващи на 10 февруари на публична гала в консулството ни в Ню Йорк. Антиката е иззета от американските управляващи от колекционер през януари. Той е придобил шлема незаконно.

Връщането на тази културна полезност в България е вследствие на сполучливо многогодишно, многонационално, престъпно следствие, което включва тясно съдействие сред българските и американските правоприлагащи органи, е посочено в известието.

Успоредно с връщането на скъпия артефакт, посолството на Съединени американски щати в София афишира и отпущането на дотация за осъществяване на Споразумението за културно завещание (CPAIG) на стойност 80 000 $ .

Целта на финансовата помощ е основаването на пилотен цифров указател, посредством който да се предотврати незаконният трафик на български антики.

Според изискванията на това финансиране българската комисия " Фулбрайт " в партньорство с фондация " Балканско завещание ", Главна дирекция " Национална полиция ", Националния археологически музей към Българската академия на науките (БАН) и Регионалния исторически музей – Пазарджик ще работят за попречване на увеличаващия се риск от обири на антики от българските музейни сбирки.

Проектът носи името " Български музейни сбирки в риск: цифровизация и запазване " . Чрез него ще бъде основан инструментариум за предварителна защита на обири, включващ средства за оценка на риска за идентифициране на застрашени артефакти, система за шерване на данни сред музеите и указател на артефакти, които са били обект на трафик и са върнати в българските музеи.

Върху основаването на тези принадлежности ще работят разнообразни експертни групи, които по-късно ще обучат музейните и полицейските чиновници в методите на използването им.

България и Съединените щати отдавна работят дружно за опазването на българското културно завещание посредством професионален продан, образования, партньорство сред правоприлагащите органи и планове за реституция.

Сътрудничеството в тази сфера бе засилено посредством подписването на Двустранен меморандум за съгласие за отбрана на българското културно завещание през 2014 година, който беше възобновен през 2019 година

Посредством разнообразни стратегии, да вземем за пример Посланическия фонд за запазване на културното завещание, посолството на Съединени американски щати в България е подкрепило с над 1.8 милиона лв. запазването и отбраната на някои от най-древните и застрашени културни забележителности в България.

" Приветствам връщането на този скъп артефакт в България. Оценявам високо напъните на правоприлагащите органи на Съединените щати и България, които направиха това допустимо ", съобщи американският дипломат у нас Херо Мустафа.

" Правителството на Съединени американски щати е мощно ангажирано в работата със своите български сътрудници за отбрана и запазване на богатото минало на България в границите на CPAIG, посредством Посланическия фонд за запазване на културното завещание и други стратегии ", добави тя.

По време на церемонията по предаването на антиката генералният ни консул в Ню Йорк Мая Христова връчи благодарствени писма от името на вътрешния министър Бойко Рашков на ръководителите на службите на Съединени американски щати, провели сполучливото следствие.

Отправена е била и специфична признателност към Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк и към дирекция " Разследвания " към Департамента за вътрешна сигурност, които дружно със своите български сътрудници от Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " и дирекция " Международно оперативно съдействие " на Министерство на вътрешните работи са постигнали този триумф, се споделя в известие на Министерство на вътрешните работи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР