САЩ ускоряват изпращането на танкове Ейбрамс на Украйна, пише днес

...
САЩ ускоряват изпращането на танкове Ейбрамс на Украйна, пише днес
Коментари Харесай

Съединените щати ускоряват изпращането на танкове на Украйна

САЩ форсират изпращането на танкове " Ейбрамс " на Украйна, написа през днешния ден Асошиейтед прес.

Пентанонът е решил да изпрати машини от по-стар модел М1А1, каквито има в запасите си, вместо по-новите М1А2, тъй като по този начин редуцира времето за подготовка и превоз на 8-10 месеца от 1-2 години нужни за производството и доставката на новите.

Съединени американски щати се ангажираха пред януари да изпратят 31 танка " Ейбрамс " на Украйна тази година като част от интернационална коалиция, която доставя на Киев още немския танкове " Леопард-1 и 2 " и английски " Чалънджър-2 ".

Вашингтон дълго се противеше на доставката, изтъквайки, че 70-тонните " Ейбрамс " са прекомерно комплицирани за ръководство и поддръжка и скъпи за експлоатиция в изискванията на войната в Украйна. Но в последна сметка администрацията на президента Джо Байдън отстъпи, когато Германия сложи доставката на американски танкове за Киев като изискване за доставката на немски.

АП показва, че още не е ясно по кое време ще стартира образованието на украинските екипажи за " Ейбрамс ", както и по кое време и по какъв начин ще бъде проведена веригата на доставки на части и консумативи за поддръжката им.

Длъжностни лица в завода, който създава " Ейбрамс ", собственост е на армията и се ръководи от корпорацията " Дженерал дайнамикс " (General Dynamics), са споделили пред АП, че общият размер на производството може да варира според от условията на контракта. И до момента в който сега се произвеждат 15-20 бронирани транспортни средства на месец, в това число танкове, елементарно могат да усилят това число до 33 на месец и биха могли да прибавят още една промяна на служащите и да произведат даже повече, в случай че е належащо.

Изработването на танкове за Украйна ще би трябвало да бъде вмъкнато между настоящите контракти за експорт, които включват 250 от най-новите версии за Полша и 75 за Австралия. 

Украинските водачи настойчиво упорстваха за " Ейбрамс ", който за първи път беше използван във войната в Залива през 1991 година и има усилена композитна ризница, 120-милиметрово оръдие и усъвършенствани системи за ориентиране. Танкът има турбинен мотор с мощ 1500 конски сили и развива максимална скорост от 68 километра в час.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР