САЩ стават през последните ​​месеците все по-обезпокоени от възможността за

...
САЩ стават през последните ​​месеците все по-обезпокоени от възможността за
Коментари Харесай

Белият дом: САЩ са все по-обезпокоени от потенциално използване от Русия на ядрено оръжие в Украйна

САЩ стават през последните ​​месеците все по-обезпокоени от опцията за евентуално потребление от Русия на нуклеарно оръжие във войната в Украйна, сподели през днешния ден представителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, представен от Франс прес.

" Следим този въпрос, доколкото можем ", съобщи Кърби на конференция.

Той беше запитан за публикация във в. " Ню Йорк Таймс ", в която се твърди, че съветски военни ръководители неотдавна са обсъждали опцията за потребление на тактическо нуклеарно оръжие в Украйна.

Белият дом обаче уточни, че няма индикации за съответна подготовка от страна на Русия в тази тенденция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна назова " безконтролно " западните медии " умишлено да раздухват тематиката за нуклеарните оръжия ". Москва няма " най-малкото желание да взе участие " в този спор, добави той.

„ В сложната и турбулентна обстановка, през която прекосяваме, и която е резултат от безотговорни и безсрамни дейности, ориентирани към подкопаване на нашата национална сигурност, главният приоритет е да се предотврати всякаква борба сред нуклеарните сили “, се споделя в изказване от през днешния ден на съветското министерство на външните работи.

Бившият съветски президент Дмитрий Медведев, понастоящем заместник-секретар на Съвета за сигурност на страната, обаче още веднъж заприказва за нуклеарни оръжия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Желанието на Украйна да си върне всички окупирани територии, в това число Крим или Донбас, " заплашва съществуването на нашата страна " и съставлява " директен мотив " да използваме " средства за нуклеарно въздържане ", сподели той през вчерашния ден.

Изправен пред упоритата украинска опозиция, подхранвана от западната военна помощ, самият съветски президент Владимир Путин загатна в телевизионна тирада на 21 септември за приложимост на нуклеарни оръжия.

Путин сподели, че е подготвен да употребява " всички средства " в своя боеприпас против Запада, който упрекна, че желае " да унищожи " Русия. " Това не е блъф ", увери той.

Експерти споделят, че при сходни офанзиви евентуално ще се употребява тактическо нуклеарно оръжие, което е с по-малък заряд от стратегическото, отбелязва Агенция Франс Прес.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели преди месец, че светът за първи път от Студената война насам е изправен пред риска от нуклеарен Армагедон.

В същото време представителят на Държавния департамент Нед Прайс приветства връщането на Русия в договорката за експорт на зърно от украинските пристанища.

Важно е това съглашение да бъде " освен рестартирано, само че и възобновено по-късно този месец ", сподели Прайс пред кореспонденти. Той се аргументира, че " това в последна сметка ще донесе още повече... непоклатимост на този пазар и най-много ще окаже напън за понижаване на цените “ на питателните артикули по света.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР