САЩ стават през последните ​​месеците все по-обезпокоени от възможността за

...
САЩ стават през последните ​​месеците все по-обезпокоени от възможността за
Коментари Харесай

САЩ все по-обезпокоени от възможността Русия да ползва ядрено оръжие

САЩ стават през последните ​​месеците все по-обезпокоени от опцията за евентуално потребление от Русия на нуклеарно оръжие във войната в Украйна, сподели през днешния ден представителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, представен от Франс прес.

“Следим този въпрос, доколкото можем ”, съобщи Кърби на конференция.

Той беше запитан за публикация във в. “Ню Йорк Таймс ”, в която се твърди, че съветски военни ръководители неотдавна са обсъждали опцията за потребление на тактическо нуклеарно оръжие в Украйна. Белият дом обаче уточни, че няма индикации за съответна подготовка от страна на Русия в тази тенденция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна назова “безотговорно ” западните медии “съзнателно да раздухват тематиката за нуклеарните оръжия ”. Москва няма “най-малкото желание да взе участие ” в този спор, добави той.

„ В сложната и турбулентна обстановка, през която прекосяваме, и която е резултат от безотговорни и безсрамни дейности, ориентирани към подкопаване на нашата национална сигурност, главният приоритет е да се предотврати всякаква борба сред нуклеарните сили “, се споделя в изказване от през днешния ден на съветското министерство на външните работи.

Бившият съветски президент Дмитрий Медведев, понастоящем заместник-секретар на Съвета за сигурност на страната, обаче още веднъж заприказва за нуклеарни оръжия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Желанието на Украйна да си върне всички окупирани територии, в това число Крим или Донбас, “заплашва съществуването на нашата страна ” и съставлява “пряк мотив ” да използваме “средства за нуклеарно въздържане ”, сподели той през вчерашния ден.

Изправен пред упоритата украинска опозиция, подхранвана от западната военна помощ, самият съветски президент Владимир Путин загатна в телевизионна тирада на 21 септември за приложимост на нуклеарни оръжия.

Путин сподели, че е подготвен да употребява “всички средства ” в своя боеприпас против Запада, който упрекна, че желае “да унищожи ” Русия.

“Това не е блъф ”, увери той.

Експерти споделят, че при сходни офанзиви евентуално ще се употребява тактическо нуклеарно оръжие, което е с по-малък заряд от стратегическото, отбелязва Агенция Франс Прес. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели преди месец, че светът за първи път от Студената война насам е изправен пред риска от нуклеарен Армагедон.

В същото време представителят на Държавния департамент Нед Прайс приветства връщането на Русия в договорката за експорт на зърно от украинските пристанища.

Важно е това съглашение да бъде “не единствено рестартирано, само че и възобновено по-късно този месец ”, сподели Прайс пред кореспонденти. Той се аргументира, че “това в последна сметка ще донесе още повече… непоклатимост на този пазар и най-много ще окаже напън за понижаване на цените “ на питателните артикули по света.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР