САЩ снощи осъдиха продължаващите атаки на Русия срещу украинската инфраструктура

...
САЩ снощи осъдиха продължаващите атаки на Русия срещу украинската инфраструктура
Коментари Харесай

САЩ работят за намиране на алтернативни пътища за износ на зърно от Украйна

САЩ нощес осъдиха продължаващите офанзиви на Русия против украинската инфраструктура за експорт на зърно и обявиха, че работят с сътрудниците си за намиране на различни разновидности за обезпечаване на украинския експорт на зърно, съобщи Ройтерс.

" Съединени американски щати... приканват Русия неотложно да се върне към черноморската зърнена самодейност " , съобщи на конференция заместник-говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Ведант Пател, визирайки пакта, който позволяваше експорт на украинско зърно през Черно море. Русия се отдръпна от съглашението на 17 юли.

Пател съобщи, че Съединени американски щати се стремят " вероятно да намерим способи и коридори, по които да продължим да доставяме зърно до местата, където то е належащо " , само че не даде повече детайлности. Той добави, че Вашингтон не е видял никакви признаци от страна на руснаците, че те желаят да се върнат към съглашението .

Откакто се отдръпна от съглашението, Русия нападна украинската селскостопанска и пристанищна инфраструктура. Износът през коридора беше жизненоважен за превъзмогване на международната продоволствена рецесия, която се утежни след нахлуването на Москва в Украйна.

Миналата нощ въздушни удари нанесоха вреди на силози и хранилища в град Рени на река Дунав, откъдето минава жизненоважен маршрут за експорт на храни, оповестиха украински публични представители. Те разгласиха фотоси на разрушени складови пространства и купчини разпръснато зърно и слънчоглед.

" На Путин просто не му пука за международната продоволствена сигурност " , съобщи Пател и добави, че офанзивите на Москва водят до ескалация на дефицита на храна.

Москва неведнъж е заявявала, че е подготвена да се върне към съглашението " неотложно ", откакто бъде изпълнено съпътстващо съглашение по отношение на съветския експорт.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР