САЩ ще защитят Тайван, ако Китай го атакува, заяви американският

...
САЩ ще защитят Тайван, ако Китай го атакува, заяви американският
Коментари Харесай

Байдън обяви, че САЩ ще защитят Тайван, ако Китай го атакува

САЩ ще защитят Тайван, в случай че Китай го нападна, съобщи американският президент Джо Байдън, съобщи Ройтерс.

В отговор на въпрос дали Съединени американски щати имат ангажимент във връзка с защитата на Тайван, Байдън съобщи, че Съединените щати биха се притекли на помощ на Тайван, който се оплаква от засилващ се боен и политически напън от страна на Пекин да одобри китайския суверенитет.

Байдън съобщи, че хората не трябва да имат подозрения във връзка с военната мощност на Вашингтон, защото " Китай, Русия и всички останали по света знаят, че ние разполагаме с най-могъщата войска в човешката история ".

" Не желая Студена война с Китай. Искам единствено Китай да разбере, че ние няма да отстъпим и няма да променим възгледите си ", сподели още американският президент.

Военното напрежение сред Тайван и Китай доближи връхната си точка за последните 40 години, съобщи този месец тайванският министър на защитата, съгласно който Китай е кадърен да провежда цялостна инвазия на Тайван до 2025 година

Наскоро китайската военна авиация извърши рекорден брой нахлувания във въздушното пространство на Тайван.

Китай възприема Тайван като една от своите провинции, като постоянно заплашва, че ще прибегне до мощ, в случай че островът публично разгласи самостоятелност. Тайван на собствен ред споделя, че е самостоятелна страна и че ще пази свободите си и демократичната си политическа система.

Според Китай, Тайван е най-чувствителният и значим въпрос в връзките му със Съединени американски щати.

 Бойна техника за 83 милиарда $: Русия, Китай и военните секрети на Съединени американски щати Виж още

Съединените щати от 1979 година признават Китайската национална република, само че редом с това американският Конгрес постанова политиката на даване на оръжия на Тайван за самозащита. Една уравновесена позиция, която съхранява мира. Съществува обаче риск някое неразбирателство да прерасне в спор. Шон Тандън от Франс прес цитира началника на американския общоприет щаб Марк Мили, който неотдавна призна, че се е обадил на началника на генералния щаб на Китай, по време на безредния свършек на мандата на Доналд Тръмп, с цел да увери китайската страна, че американският президент няма желание да я нападна.

Джейк Съливан, съветникът на американския президент Джо Байдън, на въпрос, заложен му наскоро от Би Би Си, дали Съединени американски щати са подготвени да се намесят военно, с цел да защитят Тайван, отговори: " Сега ще се опитаме да създадем по този начин, че това в никакъв случай да не става належащо. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР