САЩ ще трябва да изпълнят исканията в договора за екстрадиция,

...
САЩ ще трябва да изпълнят исканията в договора за екстрадиция,
Коментари Харесай

Ердоган призова САЩ да освободят Гюлен, ако искат Брунсън


Съединени американски щати ще би трябвало да изпълнят настояванията в контракта за екстрадиция, в случай че желаят Турция да пусне на независимост американския свещеник Андрю Брунсън, който беше арестуван от турските управляващи по обвиняване за присъединяване в опита за боен прелом в Турция през 2016 година Това заяви в събота турският президент Реджеп Тайип Ердоган в ефира на телевизионния канал Ен Ти Ви.

"Борбата с ФЕТО ще продължи. Зад него (лидера на ФЕТО Фетхуллах Гюлен) стоят Съединени американски щати. Ако желаете Брунсън, предлагаме ви да предприемете следните стъпки. Защо не депортирате този човек в съотвестние с контракта за екстрадиция на отговорни лица?", сподели турският водач.

БГНЕС напомня, че във вторник американският президент Доналд Тръмп изиска от турските управляващи да освободят американския свещеник. Два дни по-късно сенаторите на Конгреса Джеймс Ланкфорд (републиканец, Оклахома) и Жан Шахин (демократ, Роуд Айлънд) приканиха за наказания против Анкара, при отвод от нейна страна да освободи американеца.

Прокуратурата в Турция упреква Брунсън, че има връзка с оповестената отвън закона в Турция, "Гюленистка терористична организация" (ФЕТО).Част от обвиняванията повдигнати от турските прокурори са, че свещеникът е имал връзка религиозната организация на турския просветител Фетхуллах Гюлен, както и с Кюрдската работническа партия (ПКК). Свещеникът ще дава отговор по две обвинявания. Ако бъде приет за отговорен и по двете го чакат към 35 години затвор. Но в случай че обвиняванията се трансформират и бъде упрекнат, че е членувал в гюленистка организация или ПКК, го чака пожизнен затвор.

Американският духовник към този момент се яви в съда откакто прекара последната година и половина зад решетките, като това усили напрежението сред Анкара и Вашингтон. Брунсън, който ръководи черква в западния град Измир, беше упрекнат през октомври 2016-та и бе изправен пред съда навън дело.

Според данни на организация "Ройтерс", през 2017 година президентът на Турция Реджеп Ердоган е предложил на Съединени американски щати да замени Брансън за Фетхуллах Гюлен, който от 1999 година живее в Съединени американски щати. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР