САЩ ще преговарят за цената на 10 лекарства с рецепта: Какво трябва да знаете

...
Правителството на Съединените щати публикува във вторник списък с 10
Коментари Харесай

Правителството на Съединените щати публикува във вторник списък с 10 лекарства с рецепта, които ще бъдат предмет на първите в историята преговори за цените от здравната програма Medicare, която обхваща американци на 65 и повече години.

Те включват лекарството за диабет Januvia на Merck & Co, широко продаваният разредител на кръвта Eliquis от Bristol Myers Squibb и Pfizer и лекарството за лечение на левкемия Imbruvica на AbbVie.

Ето какво трябва да знаете за процеса на преговори и възможната му роля за намаляване на разходите за лекарства.

Какво представляват преговорите за цените на лекарствата в Medicare?

Съгласно Закона за намаляване на инфлацията на президента Джо Байдън, който беше приет в закон миналата година, правителството ще договори с производителите на лекарства цените на избран брой лекарства, за които харчи най-много годишно за здравната програма Medicare, която обхваща 66 милиона американци .

Агенцията Medicare, известна като Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS), преди това беше забранена от закона да разменя цени с производителите. Като се има предвид тази мощ сега, тя цели да спести 25 милиарда долара годишно от разходи за лекарства до 2031 г.

След като прекарахме изминалата година в получаване на информация от производители на лекарства и членове на обществеността и съставяне на правила за програмата, преговорите започнаха с обявяването във вторник.

Цените, установени за тези първи 10 лекарства, няма да влязат в сила до 2026 г. и няколко производители на лекарства и бизнес групи заведоха съдебни дела, опитвайки се да провалят целия процес.

Кои са първите 10 лекарства?

Eliquis – разредител на кръвта (Bristol Myers Squibb и Pfizer) Enbrel – лекарство за артрит (Amgen) Entresto – сърдечно-съдово лекарство (Novartis) Farxiga – лекарство за диабет (AstraZeneca) Fiasp, FlaspFlex Touch, Flasp PenFill, NovoLog, Novolog FlexPen, Novolog PenFill – варианти на лечение на диабет (Novo Nordisk) Imbruvica – лекарство за рак на кръвта (Johnson & Johnson и AbbVie) Januvia – лекарство за диабет (Merck & Co) Jardiance – лекарство за диабет (Eli Lilly and Company и Boehringer Ingelheim) Stelara – лекарство за псориазис (Johnson & Johnson) Xarelto – разредител на кръвта (Johnson & Johnson)

Какво се случва след това?

Производителите на лекарства трябва да се съгласят на преговорите до 1 октомври. Ако откажат, ги грозят големи глоби. До 2 октомври те трябва да предадат обширни данни, необходими на правителството, за да излезе с предложените от него по-ниски цени.

Medicare планира да изпрати първите си оферти на производителите до 1 февруари. Те ще имат 30 дни, за да направят насрещни оферти. Преговорите трябва да приключат до 1 август и Medicare ще публикува своя списък с нови цени на 1 септември. Законът изисква договорените цени да бъдат поне 25 процента по-ниски от първоначалните каталожни цени.

Процесът ще започне отново през февруари 2025 г., когато CMS избере за преговори още 15 скъпоструващи лекарства, отпускани с рецепта, с нови цени за тези, които ще влязат в сила през 2027 г. Той ще добави още 15 лекарства, отпускани с рецепта или отпускани от лекар – тези, които не са отпуснати от аптеките – през следващата година.

След това Medicare ще обменя цени за 20 лекарства, отпускани с рецепта или от лекар всяка година.

Кога пациентите ще видят спестявания?

Потребителите в програмата Medicare биха могли да видят спестявания през 2026 г. в зависимост от това как са създадени техните планове за лекарства с рецепта и ако приемем, че фармацевтичната индустрия и поддържащите я организации не успеят да провалят програмата преди това.

Търговската камара на САЩ – най-голямата бизнес лобистка група в страната – се надява да получи разпоредена от съда забрана срещу програмата до 1 октомври. Всички съдебни дела, целящи избягване на преговори за цените на лекарствата, твърдят, че новият закон е противоконституционен.

Правителството настоява, че има солидна правна основа и че нищо в конституцията не казва, че Medicare не може да договаря цените, които плаща.

Президентските избори в САЩ следващата година биха могли да добавят допълнителна несигурност с потенциала републиканците да поемат контрола над Конгреса и Белия дом, което ще доведе до лидерство, което може да не подкрепя закона, приет от демократите.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР