САЩ ще предоставят на Украйна боеприпаси за танкове с обеднен

...
САЩ ще предоставят на Украйна боеприпаси за танкове с обеднен
Коментари Харесай

САЩ ще дадат на Украйна снаряди с обеднен уран за танковете “Ейбрамс”

САЩ ще дават на Украйна муниции за танкове с обеднен уран, като част от пакет от помощи за 175 млн. $. 120-милиметровите бронебойни снаряди са предопределени за американските танкове M1 “Ейбрамс ” (Abrams),

Очаква се американските танкове да дойдат в Украйна в околните седмици и незабавно да бъдат изпратени на фронта.

Плътността на урана, която е към 1,7 пъти по-голяма от тази на оловото, оказва помощ на тези муниции да пробиват тежки брони.

Употребата на муниции с обедненият уран е противоречива заради връзката му със здравословни проблеми като рак и вродени недостатъци, макар че не е изрично потвърдено, че повода е в боеприпасите.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, който дойде в Киев в сряда, разгласи нов пакет от помощи за Украйна на стойност над 1 милиарда $, който включва поддръжка за украинската система за противовъздушна защита.

Наред с другото пакетът включва, спомагателни муниции за ракетни системи HIMARS, съоръжение за системи за противовъздушна защита, противотанкови системи Javelin и AT-4, както и 120-милиметрови танкови снаряди с обеднен уран за танкове “Ейбрамс ”.

Блинкен съобщи, че американската помощ би трябвало да подкрепи украинската контраатака.

" През последните няколко седмици напредъкът в продължаващата контраатака [на украинските въоръжени сили] се форсира. Този нов пакет ще спомогне за опазване на темпото му и ще го поддържа в допълнение ", на взаимна конференция с украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Киев.

През март Министерството на защитата на Обединеното кралство също удостовери, че ще изпрати на Украйна муниции с обеднен уран за английските танкове Challеnger-2.

Тогава това известие провокира извънредно остра реакция от страна на съветските управляващи, в това число президента Владимир Путин. Путин назова решението на Англия да достави снаряди с обеднен уран на Украйна мотив за Русия да разположи.

В същото време муниции с обогатен уран от дълго време се създават в Русия.

Обедненият уран е непряк артикул от производството на обогатен уран.

Той има висока компактност и издръжливост и за това се употребява както при производството на брони за военно съоръжение, по този начин и на муниции - главно ядра за бронебойни снаряди.

Обедненият уран не е мощно радиоактивен, макар че се смята за отровен и канцерогенен. Международната организация за атомна сила (МААЕ) показва, че обедненият уран е доста по-малко радиоактивен от естествения уран.

Според МААЕ здравните проучвания на военнослужещи, изложени на обеднен уран, удостоверяват, че излагането не води до статистически значимо повишение на смъртността.

Подкалибрените снаряди с ядра от обеднен уран, каквито ще бъдат дарени, не са неразрешени от никоя спогодба.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР