САЩ ще предоставят на Молдова помощ на стойност 30 милиона

...
САЩ ще предоставят на Молдова помощ на стойност 30 милиона
Коментари Харесай

САЩ дават 30 млн. долара помощ на Молдова за справяне с последиците от войната в Украйна

САЩ ще дават на Молдова помощ на стойност 30 милиона $, с цел да може страната да се оправи с енергийната рецесия и други стопански усложнения, " породени от непредизвиканата и неоправдана война на Кремъл " против Украйна, предава, цитирайки американска държавна организация.

Американската организация за интернационално развиване (USAID) сподели, че средствата ще бъдат преведени на Молдова – една от най-бедните страни в Европа – посредством поверителен фонд на Световната банка. Освен това ще бъдат възобновени разноските на страната за предходни покупки на електрическа енергия. По думите на Агенцията възобновяване на Молдова от " поредност мощни разтърсвания " неотдавна, като пандемията от ковид и четворния скок на цените на природния газ, е било изложено на риск от войната в Украйна.

От началото на съветската инвазия в Украйна Молдова - някогашна руска република с население от към 2,6 милиона души – изпадна в серия от рецесии, показва АП. В страната дойдоха доста бежанци, бягащи от войната в прилежаща Украйна, а сериозната и до тогава енергийна рецесия се задълбочи, откакто Москва – от която Молдова беше напълно подвластна за доставките на природен газ – доста понижи размера им. Освен това внезапно покачващата се инфлация провокира опасения измежду някои публични представители, че хората няма да могат да заплащат сметките си за електрическа енергия през зимата. През последните месеци в Молдова имаше също спирания на електроснабдяването в обширни региони вследствие на съветския обстрел на електропреносната мрежа на Украйна, защото мрежите на двете страни са свързани.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР