САЩ ще осигурят 15 млрд.куб.м газ за ЕС, за да

...
САЩ ще осигурят 15 млрд.куб.м газ за ЕС, за да
Коментари Харесай

САЩ ще осигурят под 10% замяна на руския газ за ЕС сега, до 30% в бъдеще

Съединени американски щати ще обезпечат 15 млрд.куб.м газ за Европейски Съюз, с цел да бъдат сменени количествата съветски т.г., стана ясно при визитата на президента Байдън в Брюксел и словата след срещата му с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Евросъюзът обаче внася 155 милиарда кубика годишно от Русия, като единствено за Германия количеството е над 55 млрд.куб.м.

 

Тенденциите са в идващите години размерът американски газ да се усили до към 30% - 50 млрд.куб.м годишно, от потребностите на Европейски Съюз. За задачата обаче са нужни нови  терминали за втечнено синьо гориво и цели системи за транспорт, които не са налични. Особено в Германия като консуматор №1 в Съюза, както и у нас. Инсталациите ще имат и своята многомилиардна цена, което в допълнение ще оскъпи доставките и суровината.

 

Освен това, по регламента за диверсификация разработваният с френски вложения съветски полутечен газ също ще би трябвало да бъде доставян на тях . Европейски Съюз се контракти да договаря с Кремъл и другите доставчици като един клиент за тръбопроводния газ, което министър председателят Петков се опита да показа като българска самодейност, въпреки доста по-рано тя да бе стартирана от Франция и Испания – втората и четвъртата стопанска система в общността, където сме 27-ата.

 

Европейски Съюз към този момент не размишлява и върху тематиката, в случай че спре тръбния газ, по какъв начин ще компенсира загубите към 5 милиарда евро годишно на Украйна, която ще бъде ощетена и от всяко понижаване на транзитираните количества. За страната това е главен валутен доход, не е ясно дали и той няма да бъде получаван в рубли безусловно от тази седмица.

 

 

Илиян Костадинов

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР