САЩ ще изпратят хуманитарна помощ на Венецуела, която е в

...
САЩ ще изпратят хуманитарна помощ на Венецуела, която е в
Коментари Харесай

САЩ изпращат хуманитарна помощ на Венецуела

САЩ ще изпратят филантропична помощ на Венецуела, която е в тежка рецесия през последните години, съобщи Би Би Си.
Американската страна подхваща тази стъпка в отговор на зов от страна на краткотрайния президент на Хуан Гуайдо.

" В отговор на апела на президента Гуайдо, Съединени американски щати събират и изпращат филантропична помощ за народа на Венецуела. Приветствам усилената работа на USAID, Държавния департамент и техните сътрудници за подготвянето на доставки от сериозна значимост през този уикенд. " - заяви в Туитър съветникът на президента Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън.

Голяма част от популацията на страната гладува вследствие на тежката рецесия, до която докара ръководството на Мадуро.

След като Хуан Гуайдо разгласи, че поема функционалностите на президент на Венецуела, той получи поддръжката на Съединени американски щати, Европейски Съюз, Организацията на американските страни - над 20 страни, само че упрекнатият в измами при преизбирането си Николас Мадуро отхвърли да се отдръпна. Битката за властта протича на фона на многохилядни митинги.
В поддръжка на Мадуро се оповестиха Русия, Китай, Турция, Иран Сирия, Беларус, Куба, Суринам, Никарагуа и Боливия.

Той реагира остро на желанието на Съединени американски щати да изпратят помощ, като упрекна Вашингтон, че по този начин търси мотив за военна намеса. По-рано президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп не изключи опцията за американска военна интервенция.

Мадуро изрично отхвърля и апела на Европейски Съюз за осъществяване на нови президентски избори.
Той разчита на поддръжката на военните, която обаче се пропука откакто генералът от военновъздушните сили Франсиско Янес разгласи поддръжката си за Гуайдо.

По-рано беше обявено, че сили на съветската частна войска " Вагнер ", обвързвана с Кремъл, охраняват Мадуро. Москва отхвърля наличието на свои военни във Венецуела.

От своя страна Гуайдо разчита на интернационална коалиция за събиране на помощ в три точки в прилежащите страни.

Венецуела от години е измъчвана от стопански разтърсвания, хиперинфлация и дефицит на съществени артикули като храни и медикаменти. Милиони венецуелци избягаха в прилежащите страни, търсейки избавление от глада. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР