САЩ се противопоставят на усилията на някои европейски съюзници да

...
САЩ се противопоставят на усилията на някои европейски съюзници да
Коментари Харесай

FT: Разнобой в подкрепата за членство на Украйна в НАТО

Съединени американски щати се опълчват на напъните на някои европейски съдружници да предложат на Украйна " пътна карта " към участие в НАТО на срещата на върха на алианса през юли. Това излага на показ раздялите на запад по отношение на следвоенния статут на Киев.

Tова пише Financial Times (FT). Изданието цитира четирима публични лица, участващи в договарянията.

Съединени американски щати, Германия и Унгария се опълчват на напъните на страни като Полша и балтийските страни да предложат на Киев по-дълбоки връзки с НАТО и ясни изказвания за поддръжка за бъдещото му участие.

Разногласията бяха изяснени на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел тази седмица , като представители на държавите-членки ще прекарат идващите два месеца в договаряния преди срещата на върха на водачите във Вилнюс през юли.
 НАТО съгласува проект за стратегическа поддръжка за Украйна
НАТО съгласува проект за стратегическа поддръжка за Украйна

НАТО продължава поддръжката си за изправените пред напън от Русия, в това число Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина

Преговорите идват на фона на предизвестията на президента на Украйна Володимир Зеленски, че ще участва на срещата на върха единствено в случай че му бъдат показани  стъпки към участие в НАТО, като следвоенни гаранции за сигурност от неговите членове или по-задълбочено съдействие с алианса.

Припомня се, че през 2008 година НАТО се съгласи, че Украйна в един миг ще стане член, само че от този момент няма развиване . По това време Съединени американски щати бяха тези, които приканиха НАТО да даде на Украйна съответен график за присъединение, по този начин наречения План за деяние за участие, само че Франция и Германия отстъпиха на фона на опасенията, че този ход ще предизвика Русия.

Украйна публично кандидатства за участие в НАТО предходната година след нахлуването на Русия. Същото направиха Финландия и Швеция - първата се причисли към алианса по-рано тази седмица.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, предишния месец показа на държавите-членки документ с предложение, очертаващ " на практика и политически " оферти за Киев, споделиха публични лица. Това включваше предложение за нова декларация за връзките на Украйна с НАТО, надграждаща изказването от 2008 година

Дипломати, участващи в диалозите тази седмица, споделиха, че е имало сериозен спор сред външните министри в Брюксел за това какво би трябвало да бъде препоръчано на Украйна. Съюзниците демонстрираха същински разлики в настояванията си, за разлика от необятното единение на НАТО, откогато президентът на Русия Владимир Путин подреди пълномащабно навлизане в Украйна през февруари предходната година.

" Предстоят ни няколко седмици тежки договаряния, с цел да запълним тези пропуски и да реализираме политически резултат ", сподели един западен чиновник.
 Столтенберг привиква Комисията НАТО-Украйна макар възраженията на Унгария
Столтенберг привиква Комисията НАТО-Украйна макар възраженията на Унгария

НАТО взема решенията си с консенсус, само че Столтенберг отхвърли да каже за какво упорства срещата да се свика макар Унгария

Всичките 31 членове на алианса са съгласни, че участието не е кратковременен вид и не може да се разисква съществено, до момента в който войната продължава.

Вместо това Съединени американски щати приканват съдружниците да останат фокусирани върху краткосрочната военна, финансова и филантропична помощ за Украйна, с цел да ѝ оказват помощ да устои и в последна сметка да отблъсне нашествието на Русия. Практическата поддръжка като доставките на муниции би трябвало да бъде главният приоритет за Вилнюс, споделиха американски чиновници, като полемиките за евентуални следвоенни политически връзки единствено отвличат вниманието от тази цел.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР