САЩ се превръщат в по-малко християнска страна, а спадът в

...
САЩ се превръщат в по-малко християнска страна, а спадът в
Коментари Харесай

Американците все повече се дехристиянизират, над една четвърт нямат религия

САЩ се трансформират в по-малко християнска страна, а спадът в религиозната принадлежност е изключително бърз измежду по-младите американци. Това излиза наяве от ново социологическо изследване на изследователския център Pew ( " Пю " ).

Делът на възрастните в Съединени американски щати, които се дефинират като християни, е понижен до две трети, спад от 12-процентни пункта през последното десетилетие.

През същия интервал делът на тези, които се дефинират като атеисти, агностици или " нищо по-специално ", се е нараснал със 17-процентни пункта до повече от една четвърт от възрастното население.

Въпреки че църквите и религиозните придвижвания не престават да оказват мощно политическо въздействие върху администрацията на Тръмп и на щатско равнище, делът на възрастните американци, посещаващи религиозни служби, е намалял.

Делът на възрастните в Съединени американски щати, които са бели " новопокръстени " или евагелистки протестанти - религиозната група, която се стреми най-усърдно нейният политически дневен ред да бъде признат, е към този момент единствено 16 %, което е спад от 19 % преди десетилетие.

Броят на хората, който върви на черква най-малко един път или два пъти месечно, е намалял със седем процентни пункта през последното десетилетие. Сега повече американци споделят, че посещават религиозни служби няколко пъти годишно или по-малко (54 процента), в сравнение с споделят, че посещават най-малко един път месечно (45 процента).

Спадът в религиозната идентификация и интензивност е засегнал както протестантската, по този начин и римокатолическата черква. Според " Пю " 43% от възрастните се разпознават с протестантизма, което е спад от 51% през 2009 година, а 20% са католици, което е спад от 23% през 2009 година

49 % от поколението на милениалите (родените сред 1980 и 1996-2000 г.) се дефинират като християни; четирима от десетима души са религиозно неутрални, а 9% се разпознават с нехристиянски вероизповедания.

Както доста хора от поколението на милениалите споделят, те в никакъв случай не са посещавали религиозни служби (22 процента), колкото и тези, които споделят, че вървят най-малко един път седмично.

Проучването на " Пю " акцентира, че упадъкът на християнските общности продължава с бързи темпове.

Делът на възрастните в Съединени американски щати, които се разпознават с нехристиянски религии, се е нараснал от 5% през 2009 година до 7% през 2019 година Два % от американците са евреи, 1% са мюсюлмани, 1% са будисти, 1% са хиндуисти, а 3% се разпознават с други религии, в това число хора, които споделят, че съблюдават свои персонални религиозни вярвания и хора, които се дефинират като " спиритуални ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР