САЩ се превръщат в най-големия износител на втечнен природен газ

...
САЩ се превръщат в най-големия износител на втечнен природен газ
Коментари Харесай

САЩ стана най-големият износител на втечнен природен газ в света

САЩ се трансформират в най-големия експортьор на полутечен природен газ (LNG) за международния пазар през 2023 година, заяви Ройтерс, базирайки се на данни за следене на танкери и държавни данни. Австралия зае второ място, а Катар, който през 2022 година беше преди всичко, означи спад на производството си с 1,9% и се смъкна на трето място.

Според отчета износът на полутечен природен газ от Съединени американски щати е достигнал месечни и годишни върхове през предишния месец, като единствено през декември страната е изнесла 8,6 млн. метрични тона, с цел да доближи общо 88,9 млн. метрични тона през 2023 година, което е с 14,7% повече спрямо 2022 година

Според данните на американското държавно управление Европа остава главната дестинация за износа на американски полутечен природен газ през предишния месец, като на нея се падат 5,43 млн. метрични тона, или над 60% от общите доставки. Близо 70% от износа на полутечен природен газ от Съединени американски щати е бил предопределен за района през ноември. Европейски Съюз доста усили вноса си на полутечен природен газ през предходната година след спада на газовите потоци по тръбопроводите от Русия, която в миналото беше негов главен снабдител. Това се случи на фона на обвързваните с Украйна наказания против Москва и саботажа на съветските газопроводи " Северен поток " през 2022 година, който ги направи неработещи.

Междувременно, съгласно предходни отчети, макар устрема на Брюксел да се освободи от съветската сила, Европейски Съюз усилва вноса на съветски полутечен природен газ. През ноември износът на страната за блока е достигнал исторически връх от 1,75 млн. метрични тона. По данни на Министерството на икономическото развиване общият експорт на горива от Русия през 2023 година възлиза на към 33,3 млн. метрични тона.

Анализаторите свързват увеличените доставки с възобновяването на производството на полутечен природен газ Freeport LNG в Тексас, чието произвеждане беше спряно за няколко месеца след пожар през юни 2022 година Съобщава се, че връщането на оборудването към цялостна употреба е добавило 6 млн. метрични тона към общото произвеждане. Друг фактор, съгласно специалистите, разговаряли с Ройтерс, е увеличеното произвеждане в други фабрики за полутечен природен газ. Например оборудването Calcasieu Pass на Venture Global LNG е нараснало производството си с 3 млн. метрични тона на годишна база през 2023 година

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР