САЩ се превърнаха в най-големия доставчик на втечнен природен газ

...
САЩ се превърнаха в най-големия доставчик на втечнен природен газ
Коментари Харесай

Никакви гаранции. Американците решиха да оставят Европа без газ

Съединени американски щати се трансфораха в най-големия снабдител на полутечен природен газ в света, съгласно Администрацията за енергийна информация (АЕИ). Повече от 40% от износа е за Европа. Вашингтон обаче заобикаля дълготрайните контракти и дава да се разбере на сътрудниците, че търговията може да спре във всеки един миг заради растежа на вътрешното търсене. Това би нанесло доста мощен удар на стопанската система на Европейски Съюз.

Вътрешни запаси

До предходната година европейците в действителност не се нуждаеха от американско гориво. Но съветската енергетика беше глобена и покупките на полутечен природен газ внезапно скочиха. Според компанията “Вигон ” - с 60,6%, до 120,6 милиона тона. Делът на Съединени американски щати в европейския импорт доближава 42,7%. Катар има 15,3, Алжир и Нигерия имат по 14,3. В Русия остават малко над 13. “Газовата инфраструктура на Европа ” пресмята, че хранилищата в Европейски Съюз към този момент са цялостни на 55%.

Американците усилиха доставките за Стария свят съвсем 2,5 пъти заради преразпределението на запаси от други направления. Докладът на Съвета на икономическите съветници към Белия дом гласи: износът за Китай през 2022 година е намалял със 76,7%, за други страни от Азиатско-тихоокеанския район - с 36,8, други страни - с 40,7. Като цяло продажбите на ВПГ са се нараснали с 8,8%.

Министерството на енергетиката на Съединени американски щати предизвестява: потенциалът е стеснен, тъй че е нужна еластичност и е по-добре да се заобикалят дълготрайни контракти. Все още не се възнамерява увеличение на производството. Освен това предходната седмица се записва понижаване на дневното произвеждане и повишаване на цените на ВПГ с 3%.

" Те се приближиха до тавана на съществуващата инфраструктура. Дори и с възобновяването на един от най-големите фабрики “Фрийпорт ” с цялостен потенциал след повредата, с цел да усилят износа, те ще би трябвало да влагат в ново произвеждане ", споделя Алексей Гривач, заместник-ръководител на фонда за национална енергийна сигурност.

Анализаторите означават и неналичието на свободни газови превозвачи на международния пазар. Морските танкери към този момент са нужни безусловно на всички - от Катар, Тринидад и Тобаго до Съединени американски щати и Австралия.

Конфликт на ползи

Според специалиста от промишлеността Леонид Хазанов американските ресурси от природен газ и потенциал за втечняване са задоволителни, с цел да отговорят както на вътрешното търсене, по този начин и на износа. Прекомерният растеж на доставките обаче не е от изгода за Вашингтон. „ Това ще понижи цената на синьото гориво в Европейския съюз, Япония, Индия и даже Китай “, изяснява той.

Също по този начин прекомерно интензивният експорт може да докара до ускорение на инфлацията.

При добиването на шистов петрол се получава и газ. Той се разделя на разнообразни съставни елементи, в това число метан, който се втечнява и изнася, споделя специалистът. През 2004-2020 година, заради концесионното кредитиране, имаше шистов взрив, ВПГ стартира да се създава доста повече. Но сривът на енергийните котировки по време на пандемията принуди банките да затегнат кредитната си политика – производството на нефт и надлежно производството на ВПГ стартира да понижава. А нарасналото търсене на гориво в Европейски Съюз увеличи цените и в Съединени американски щати.

Бившият външен министър на Австрия Карин Кнайсл сподели, че в случай че американците решат да лимитират износа, Брюксел ще би трябвало да вземе " доста сложни решения ". Небрежното отношение към енергийната сигурност може да докара до тежки последствия за Европейски Съюз, акцентира тя.

" Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беше остро подложен на критика за неспособността му да обезпечи естествен живот на американците. За да усъвършенства рейтинга си, той може да забрани износа на ВПГ и по този метод да понижи цените на вътрешния пазар ", аргументира се Хазанов. Вашингтон постоянно се е управлявал само от личните си ползи.

Очакванията на Европа

Междувременно Европейски Съюз разчита главно на износа на Съединени американски щати. Германия, обичаен консуматор на тръбопроводен газ от Русия, незабавно построява ВПГ терминали. Три плаващи съоръжения към този момент са пуснати във Вилхелмсхафен, Лубмин и Брунсбютел. Общо се извършват шест плана с общ потенциал от 33 милиарда кубически метра годишно. За съпоставяне: през 2021 година през " Северен поток " са изпомпвани 69 милиарда рубли. А първият стационарен терминал ще бъде подготвен едвам през 2026 година

Освен това са нужни гаранции. Например обектът във Вилхелмсхафен има единствено съглашение с Катар - от 2026 година Преди това всичко зависи от американските фабрики, в това число тези, които към момента не са издигнати.

" LMH по един дълготраен контракт за два милиона тона годишно за един от новите терминали в Германия ще коства 30-50% повече от съветския газ. За погашение бяха нужни високи пазарни цени, които Вашингтон реализира с помощта на силата рецесия. До средата на 2021 година не беше допустимо да се покрият изцяло разноските за американски LMH “, отбелязва Гривач.

Според експертните оценки цената на втечнения газ е 1,5-2 пъти по-висока от тази на тръбопроводния. Поддръжката на терминала също е скъпо. Например за обекта във Вилхелмсхафен бяха отпуснати 732 милиона евро. Не всяка страна от Европейски Съюз може да си разреши това. Пред лицето на изоставянето на нуклеарната сила и незадоволителната успеваемост на зелените източници обаче Брюксел просто няма различен избор.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР