САЩ се намират в критичен момент и трябва да инвестират

...
САЩ се намират в критичен момент и трябва да инвестират
Коментари Харесай

САЩ са изложени на риск да загубят предимството в изкуственият интелект пред Китай

Съединени американски щати се намират в сериозен миг и би трябвало да влагат повече запаси, с цел да останат отпред

Емил Василев преди 5 минути 6 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 9:11 | 06.06.2023

Мъск: „ Ако Китай сътвори извънредно мощен изкуствен интелект то това ще съставлява риск за суверенитета на Китай “

ПрепоръчаноДаниел Десподов - 15:53 | 06.06.2023

Как по този начин през изтеклите няколко години цената на тв приемниците падна с 97%

АвтомобилиИван Давидов - 8:21 | 05.06.2023

21 автомобила, които костват повече „ в очите на хората “, в сравнение с пазара. С тях елементарно изглеждате по-мощни финансово, в сравнение с действително сте

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Според Александър Уанг, основен изпълнителен шеф на Scale AI, Съединени американски щати рискуват да изгубят преимуществото си пред Китай в конкуренцията в изкуственият разсъдък (ИИ). Уанг приказва на среща на високо ниво, проведена от компанията за държавни чиновници, заяви Bloomberg.

ИИ е измежду технологиите на бъдещето, в които страните по света се стремят да открият своето предимство, до момента в който светът се развива в идната ера. В изследванията, извършени от политически институти, Китай към този момент е открил монополи в някои области.

В Китай освен се намират водещите проучвателен институти по огромен набор от тематики, само че и се генерират съвсем половината от най-влиятелните публикации в света в тези области. Когато става въпрос за изкуствен интелект, Съединени американски щати към момента са отпред, само че съгласно Уанг има риск да изгубят водачеството си.

Какво прави Scale AI?

Водещата роля на Съединени американски щати в региона на ИИ бе демонстрирана с представянето на ChatGPT – разговорния чатбот, който голям брой компании в Китай се пробваха да копират, само че не съумяха да реализират главозамайващата му известност.

Макар че OpenAI има заслуга за основаването на GPT, огромния езиков модел (LLM), който стои зад ChatGPT, ролята на компании като Scale AI не може да бъде подценена. LLM се нуждаят от тонове данни за образование на ботовете, а ботът е толкоз добър, колкото са положителни данните на които е подготвен.

През 2016 година Александър Уанг напуща Масачузетският софтуерен институт (MIT) и основава Scale AI, с цел да помогне на фирмите да получат верните данни за образование на своите модели. Освен на OpenAI, компанията оказва помощ на производителя на чипове Nvidia, на автомобилостроителя Toyota и на държавното управление на Съединени американски щати да основат по-добри системи с изкуствен интелект.

Как Съединени американски щати губят преимуществото си

Според Уанг, ИИ е неизбежна технология, която би трябвало да се интегрира във военните интервенции, с цел да се изпревари съперникът. Сравнявайки ИИ с нуклеарните оръжия, Уанг съобщи, че технологията ще промени световната дипломация и мощ.

Уан също по този начин уточни, че Китай влага доста в ИИ. В презентация на срещата на върха Уанг в детайли разказа, че през 2020 година Народноосвободителната войска е вложила 1,6 милиарда $ в технологията, спрямо 1,3 милиарда $, отпуснати от Министерството на защитата на Съединени американски щати.

Сенатор Майк Раундс, който приказва на същото събитие се съгласи, че Съединени американски щати сега имат преимущество, когато става въпрос за събиране на данни, само че също по този начин предизвести, че услуги като TikTok, която е благосъстоятелност на китайската компания ByteDance, биха могли да дадат на китайците достъп до спомагателни мостри на британски език, с които да образоват своите системи с изкуствен интелект.

Уанг добави още, че Съединени американски щати би трябвало да употребяват големите количества данни, които събират посредством военната си техника, като датчици, камери и спътници, с цел да образоват ИИ. Осигуряването на качеството на входящите данни може да трансформира преимуществото на хардуера в преимущество на данните.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР