САЩ се намесиха в ескалиращата ситуация с отвличането на кораби

...
САЩ се намесиха в ескалиращата ситуация с отвличането на кораби
Коментари Харесай

Боен кораб на САЩ е освободил един от пленените кораби с български моряци

САЩ се намесиха в ескалиращата обстановка с отвличането на кораби край Йемен.

Американски боен транспортен съд е дал отговор на сигнала за злополучие на завладения от въоръжени нападатели край крайбрежията на Йемен танкер „ Сентрал парк “ и сега корабът и екипажът му, измежду който има и българи, са отвън заплаха, оповестиха през днешния ден американски чиновници, представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Компанията оператор на завладения в Аденския залив танкер, пренасящ фосфорна киселина, „ Зодиак Маритайм “ удостовери, че става дума точно за „ Сентрал парк “. Засега въпросните американски чиновници отхвърлят да разкрият детайлности за това по какъв начин нападателите са напуснали кораба и кои са.

Един от чиновниците, поискал да остане неизвестен, сподели, че американският ескадрен миноносец „ Мейсън “ е дал отговор на сигнала за злополучие на танкера и в този момент той е освободен.

Инцидентът е последният от поредицата офанзиви в района на Близкия изток, откогато на 7 октомври стартира войната сред Израел и палестинската ислямистка формация „ Хамас “.

Случаят идва след завладяването предходната седмица от йеменските хуси на обвързван с Израел товарен транспортен съд в южната част на Червено море.

Групировката, която също по този начин изстрелва балистични ракети и дронове против Израел, даде обещание да нападна още израелски кораби.

Оператор на дребния химически танкер „ Сентрал парк “ е компанията „ Зодиак Маритайм “, със седалище в Лондон.

Тази интернационална компания за ръководство на кораби е част от „ Зодиак Груп “ на израелския милиардер Еял Офер. В английските корпоративни регистри са посочени двама мъже с фамилия Офер като сегашен и някогашен шеф на „ Клъмвез шипинг “ (Clumvez Shipping), в това число Даниел Гай Офер, който също е шеф в „ Зодиак маритайм “.

Компанията „ Зодиак маритайм “ уточни в изказване, че „ Сентрал парк “, който е превозвал цялостен товар фосфорна киселина, е взел участие в хипотетичен случай, обвързван с пиратство, до момента в който е прекосявал през интернационалните води, на към 54 морски благи от крайбрежията на Сомалия. Фосфорната киселина се употребява най-вече за произвеждане на торове, отбелязва Ройтерс.

„ Нашият приоритет е сигурността на нашите 22 членове на екипажа на борда. Управлявляваният от турски капитан транспортен съд има многонационален екипаж, състоящ се съветски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински жители “, се добавя в изказването.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР