САЩ. самолет за наблюдение обиколи нова конфронтация в Южнокитайско море.От

...
САЩ. самолет за наблюдение обиколи нова конфронтация в Южнокитайско море.От
Коментари Харесай

Десетки китайски кораби преследват филипинските кораби, докато САЩ подновяват предупреждението, че ще защитават своя съюзник по договора

Съединени американски щати. аероплан за наблюдаване обиколи нова борба в Южнокитайско море.

От JIM GOMEZ Associated Press и JOEAL CALUPITAN Associated Press 11 ноември 2023 година, 8:55 ч.

НА БОРДА НА BRP КАБРА - Докато аероплан за наблюдаване на Военноморски сили на Съединени американски щати летеше в кръг, наблюдавайки от близко, десетки китайска брегова защита и съпътстващи кораби преследваха и обкръжиха филипинските кораби в последната борба в една от най-опасните горещи точки в Южнокитайско море.

В разгара на четиричасовото опълчване в петък в намерено море транспортен съд на китайската брегова защита изстреля водно оръдие към филипинска моторна лодка, доставяща храна и други доставки на филипинските сили на оставен, ръждясал боен транспортен съд, който служи като нежен териториален аванпост на страната при Second Thomas Shoal.

Китай твърдо отстояваше претенциите си за съвсем целия стратегически воден път, сблъсквайки се с по-малките си съседи и привличайки Съединените щати, договорният съдружник на Манила и главният противник на Китай в азиатско-тихоокеанския район. Вашингтон и неговите съдружници разположиха военноморски кораби и бойни самолети, с цел да насърчат свободата на навигация и прехвръкване, да изградят възпираща мощ и да успокоят съдружници като Филипините.

Има опасения, че повтарящите се борби при Second Thomas Shoal, която се намира в границите на глобената от Организация на обединените нации изключителна икономическа зона на Филипините, само че е претендирана от Китай и е заобиколена от неговата флотилия, може да провокира въоръжен спор, изправящ Съединени американски щати против Китай. Филипинските управляващи обявиха в събота, че в никакъв случай няма да подхващат каквато и да е стъпка, която може да провокира по-голям спор, само че няма да бъдат възпрени да защитят суверенните права на страната в Южнокитайско море.

Въпреки китайските блокади и насилствени маневри, филипинският контингент съумя да достави хранителни запаси на шепата филипински морски пехотинци на борда на BRP Sierra Madre и напусна без произшествия. Филипинският боен транспортен съд, дарен от Съединени американски щати, се разрушава с годините, само че към момента се вкарва в употреба, което значи, че въоръжено нахлуване ще се преглежда от Манила като акт на война.

Двама публицисти от Асошиейтед прес и няколко други членове на медиите, които бяха поканени на борда на три кораба на филипинската брегова защита, осигуряващи две снабдителни лодки, станаха очевидци на рисковите маневри на котка и мишка при бурни талази. Това е част от акция за позор, която филипинските чиновници споделиха, че ще упорстват да разкрият възходящата експанзия на Китай по един от най-важните търговски пътища в света.

Филипинските сили ще продължат да се придържат към върховенството на закона и няма да бъдат предизвикани от тактиката на мощната ръка на Китай, сподели комодор Тариела от бреговата защита на Филипините.

„ Независимо какъв брой рискова е маневрата, която те ще ни хвърлят против нас, без значение дали употребяват водни оръдия, без значение дали употребяват боен лазер, ние няма да им позволим да накарат филипинската брегова защита да се качи на борда на нашите кораби, с цел да ескалират напрежението “, сподели Тариела.

Поне 38 китайски кораба са били видяни в покрайнините на Second Thomas Shoal в петък, в това число бърз десантен транспортен съд на китайския флот и болничен транспортен съд, сподели бреговата защита на Филипините.

Един от корабите на филипинската брегова защита, BRP Cabra, беше обграден пет пъти от китайската брегова защита и други кораби, само че успяваше всякога да се отдалечи, до момента в който не беше заобиколен покрай плитчината.

„ Ставаме по-уверени всякога, когато прекосяваме през китайските блокади “, сподели командирът на Cabra, Еманюел Дангейт, пред АП. „ Чувстваме още по-голяма нуждата всички да следват интернационалните разпореждания за попречване на конфликти. “

Кампанията за изобличаване на експанзията на Китай в морето ще продължи, сподели Тариела на конференция, на която бяха показани фотоси, видеозаписи и фотоси с дрон на борбите в петък.

" Вярвам, че напъните ни в самодейността за бистрота бяха доста сполучливи в събирането на поддръжка от интернационалната общественост за наказание на противозаконните дейности на Китай и за запознаване на филипинския народ с какво се случва “, сподели Тариела.

Вашингтон реагира на борбата в петък, като повтори, че стои до най-стария си съдружник в Азия „ в лицето на Китайската национална република повтарящ се тормоз в Южнокитайско море., публични плавателни съдове или въздухоплавателни средства, в това число тези на бреговата защита, „ се сблъскват с въоръжено нахлуване „ на всички места в Южнокитайско море. "

„ Действията на КНР са несъвместими с интернационалното право и следват модел на рисково оперативно държание в Южнокитайско море “, се споделя в изказване на Държавния департамент. Той цитира решение на интернационален арбитраж от 2016 година, което анулира обширните искания на Китай към водния път по исторически аргументи, в това число Втора плитчина Томас.

Китай отхвърли да взе участие в арбитража, който беше издигнат от Филипините през 2013 година, откакто китайски кораби поеха контрола и обкръжиха друга противоречива зона, Scarborough Shoal. Пекин отхвърли решението от 2016 година като машинация и продължава да го отхвърля.

Филипинска държавна работна група сподели в петък, че плавателни съдове, принадлежащи на бреговата защита на Китай и нейните паравоенни морски милиции „ неразумно унизени, блокирани и изпълнени рискови маневри в различен опит за нелегално възпрепятстване или възпрепятстване на рутинна задача за доставяне и ротация. “

Китайската брегова защита сподели, че „ наблюдава Филипините изпращат кораби в сходство със закона, като подхващат нужните ограничения за надзор и подхващат краткотрайни специфични ограничения за филипинската страна за превозване на храна и други ежедневни потребности “, сподели представителят Ган Ю в изказване.

Той прикани Филипините да спрат дейностите, които нарушават правата на Китай, и сподели, че Китай ще продължи да пази националния си суверенитет.

" Китай упорства Филипинската страна неотложно да спре да основава проблеми и провокации в морето и да изтегли нелегално заседналия транспортен съд допустимо най-скоро “, сподели представителят на китайското външно министерство на брифинг в Пекин.

Китай и Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия, блок от 10 страни, включващ Филипините, ускориха напъните си за ускорение на договарянията за пакт за ненападение, наименуван кодекс на държание, който има за цел да предотврати експлоадирането на война в Южен Китай Море. Но конфликтите при Second Thomas Shoal евентуално ще продължат постоянно с китайски кораби, в това число флотата, заобикалящи плитчината и Филипините дават обещание да я пазят непременно и да задържат силите си там.

Миналия месец транспортен съд на китайската брегова защита и различен кораб се блокираха, след което се сблъскаха с транспортен съд на филипинската брегова защита и военна лодка за доставки покрай плитчината. Китай упрекна филипинските кораби, че са навлезли в това, което сподели, че са китайски води.

Свързани тематики

Водещи истории

ABC Новини онлайн

24/7 отразяване изключителни вести и събития онлайн

Правила за дискретност на ABC News NetworkВашите права за дискретност на щат Съединени американски щати Политика за дискретност на децата онлайн Реклами, основани на интересиВсичко за Nielsen MeasurementУсловия за използванеНе продавайте и не споделяйте моята персонална информацияСвържете се с нас © 2023ABC Newswindow['__abcnews__']={ " app ": { " uid ": " abcnews ", " mode ": " universal ", " apiEnv ": " prod ", " envName ": " prod ", " cdnPath ": " //assets-cdn.abcnews.com/abcnews/ fc0f36746bd0-release-10-31-2023.26/client ", " webpack ":{}, " nochunks "
Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР