САЩ са започнали да произвеждат нова ядрена бойна глава със

...
САЩ са започнали да произвеждат нова ядрена бойна глава със
Коментари Харесай

Ядрените оръжия на САЩ: първите ядрени бойни глави с малка мощност са произведени

САЩ са почнали да създават нова нуклеарна бойна глава със заряд с дребна мощ за ракетите си Trident, която бранителите на контрола на оръжията предизвестиха, че би могла да намали прага за нуклеарен спор, написа в. " Гардиън ".

Националната администрация за нуклеарна сигурност (NNSA) на Съединени американски щати разгласи в имейл, че е почнала производството на оръжието завода за нуклеарни оръжия Pantex в щата Тексас, както беше подредено от прегледа на нуклеарните сили на президента Доналд Тръмп през предходната година

NNSA посочи, че първата от новите бойни глави е слязла от индустриалната линия и че е по график да се достави първата партида - неустановен брой " начална оперативна дарба " - преди края на септември.

Новото оръжие W76-2 е трансформация на съществуващата бойна глава на Trident. Стивън Йънг, който е почитан представител на Вашингтон на Съюза на загрижените учени, съобщи, че нейната мощ най-вероятно е била понижена посредством отнемането на една степен от истинската двустепенно термоядрено устройство W76. Резултатът е намаляването на нейната избухлива мощ от 100 килотона тротилов еквивалент до почти пет - към една трета от мощността на бомбата, хвърлена над Хирошима.

Администрацията на Тръмп твърди, че създаването на оръжие с дребна мощ ще направи нуклеарната война по-малко евентуална, като даде на Съединени американски щати по-гъвкаво възпиращо средство. Това би противодействало на всяко усещане на врага (особено на руснаците), че Съединени американски щати ще заобикалят да употребяват своя застрашителен боеприпас в отговор на лимитирана нуклеарна ятака, тъй като всичките техни ракети са в диапазон от стотици килотони и " прекомерно огромни, с цел да се употребяват ", тъй като биха предизвикали огромни цивилни жертви.

Оръжията с дребна мощ " оказват помощ да се подсигурява, че евентуалните съперници не усещат никакво допустимо преимущество при лимитирана нуклеарна ескалация, което прави потреблението на нуклеарни оръжия по-малко евентуално ", се акцентира в прегледа на нуклеарните сили от 2018 година

Мнозина критици настояват, че това е оптимистичен сюжет, който допуска, че няма да има неправилна преценка от страна на Съединени американски щати.

" Има доста други сюжети, изключително с президент, който се гордее с непредсказуемостта си и безусловно попита: " Защо не можем да използваме нашите нуклеарни оръжия? ", разяснява Йънг.

Ханс Кристенсен, който е шеф на плана за нуклеарна информация във Федерацията на американските учени, съобщи, че новата бойна глава е отбелязала внезапно спиране от политиката на администрацията на Барак Обама да не се създават нови нуклеарни оръжия или качества. Той сподели, че това рискува започване на въоръжена конкуренция с Русия, включваща по-малки нуклеарни оръжия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР