САЩ са установили постоянни доставки на ракетни установки HIMARS за

...
САЩ са установили постоянни доставки на ракетни установки HIMARS за
Коментари Харесай

Пентагонът: САЩ са прехвърлили в Украйна 16 ракетни системи HIMARS

САЩ са открили непрекъснати доставки на ракетни установки HIMARS за Украйна, към този момент са трансферирани " стотици " такива муниции и Вашингтон чака тези стъпки да продължат и в бъдеще.

Заместник-министърът на защитата на Съединени американски щати по политическите въпроси Колин Кол съобщи това на брифинг в понеделник по отношение на новия пакет военна помощ на Вашингтон за Киев.

Той отхвърли да посочи какъв брой тъкмо ракети за HIMARS са включени в сегашния пакет. " Никога не сме посочвали точния брой на ракетите. Не желаеме да оповестяваме на руснаците всички детайлности ", съобщи заместник-ръководителят на военното ведомство на Съединени американски щати.

" През последните няколко седмици предоставихме стотици такива системи (ракети - бел. ред.), само че няма да се впускам в детайлности за точния брой в сегашния пакет ", сподели Кол. " Ние към този момент сме в темп на доставките, които идват на непрекъснати шпации. Може да се чака, че такива муниции ще бъдат включени и в идващия пакет от военна помощ на Съединени американски щати за Киев ", акцентира той.

Според предоставената от него информация ракетите HIMARS, които Вашингтон доставя на Киев, са с обхват на деяние към 70 км. Приблизително същите данни бяха представени от министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин на 20 юли. Той алармира, че Съединени американски щати към този момент не са склонни да стартират да доставят на Украйна снаряди HIMARS с обхват над 80 км.

Освен това Кол посочи, че Вашингтон не вижда нужда да уголемява доставките на самите пускови установки HIMARS за Киев. " Изпратихме 16 системи HIMARS. Всъщност това е много. Според нашите оценки не са ви нужни стотици такива системи, с цел да постигнете търсения резултат. Става дума за високоточни системи, предопределени за доста характерни типове цели, и украинците ги употребяват по този метод ", сподели заместник-министърът.

Според него Лондон към този момент е дал на Киев три РСЗО M270, а Берлин е заречен още три от същите системи, които " изискват същите ракети " като HIMARS. Кол добави, че Съединени американски щати, техните съдружници и сътрудници са доставили на Украйна " доста огромен брой " гаубици M777. " Приоритет е да се дават на украинците муниции [за тези системи], с цел да могат да продължат да се бият ", заключи той.

По-рано съветският външен министър Сергей Лавров и други съветски публични лица предизвестиха за заплахата оръжията, доставени от Запада на Украйна, да се разпространят и в други райони. Според съветския дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов милитаризацията на Украйна от страна на Запада директно заплашва европейската и международната сигурност. /БГНЕС, ТАСС
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР