САЩ са тествали хиперзвукова ракета в средата на март, но

...
САЩ са тествали хиперзвукова ракета в средата на март, но
Коментари Харесай

САЩ са тествали хиперзвукова ракета през март. Не съобщили, за да избегнат напрежение с Русия

САЩ са тествали хиперзвукова ракета в средата на март, само че две седмици не са съобщавали за това, с цел да избегнат ескалацията на напрежението с Русия, е споделил представител на американското министерство на защитата. Тестът е бил извършен, когато Байдън се е готвел да замине за Европа, с цел да взе участие в срещата на НАТО и да направи посещаване в Полша.

Хиперзвуковата ракета ХАУК (HAWC - Hypersonic Air-Breathing Concept) е била изстреляна от бомбардировач Б-52 в региона на западното крайбрежие на Съединени американски щати. Това е първият тест на версията на системата, създадена от " Локхийд Мартин ". Свръхзвуковият турбореактивен мотор на ракетата ѝ разрешава да развие скорост от 5 и повече Маха.

Американският представител не разкри доста детайлности, само че означи, че ракетата е летяла на височина от над 20 километра и е минала повече от 480 километра. Със скоростта си от към 6200 километра в час тя се вписва в долната граница на хиперзвуковия диапазон, само че все пак дистанцията от близо 500 километра е изминато за по-малко от 5 минути.

Тестът е извършен малко откакто Русия заяви, че е употребила в Украйна хиперзвукова ракета,, с цел да унищожи оръжеен склад в западната част на страната. Американските управляващи омаловажиха смисъла на съветската хиперзвукова ракета „ Кинжал “. Министърът на защитата Лойд Остин сподели, че съгласно него това оръжие „ няма да промени играта “. Ден по-късно представителят на Пентагона Джон Кърби сподели, че е мъчно да се разбере какво тъкмо е обосновало изстрелването на съветския " Кинжал ", имайки поради, че той бил ориентиран против стационарна складова база. „ Това е много съществено оръжие, с цел да се употребява против сходна цел “, сподели Кърби.

Тестът, който Съединени американски щати са направили, е второто сполучливо тестване на ракета ХАУК и първото с версията на „ Локхийд Мартин “. През септември военновъздушните сили организираха тест на хиперзвукова ракета, създадена от " Рейтиън " със свръхзвуков турбореактивен мотор, създаден от компанията " Нортроп Груман ".

Макар че не бяха оповестени доста детайлности от тестовото изстрелване, военни споделиха, че пробата е бил сполучлив и в началото заложените цели са били реализирани.

След сполучливите тествания на хиперзвукови оръжия, които Русия и Китай организираха през последните месеци, Съединени американски щати още веднъж акцентираха на създаването на хиперзвукови оръжия, осведоми Българска телеграфна агенция. Правителството на Байдън е изиска в бюджета за защита за идната година да бъдат отделени 7,2 милиарда $ за оръжия с огромен обхват, в това число и хиперзвукови ракети.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР