САЩ са против втората линия на газопровода Турски поток -

...
САЩ са против втората линия на газопровода Турски поток -
Коментари Харесай

Дейвид Хейл: Втората линия на Турски поток ще разделя Европа

САЩ са срещу втората линия на газопровода " Турски поток " - съгласно Вашингтон Москва ще употребява енергоизточниците си като политически инструмент, с който да разделя Европа.

Това сподели в интервю за БНР заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл.

" Съзнаваме, че енергийната сигурност е доста значима за Европа и разбираме, че когато нашите съдружници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съдружници ", споделя той. " Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва употребява енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява въздействие, да разделя Европа. " Северен поток 2 "  и втората линия на  " Турски поток "  са проблем, тъй като не обезпечават енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, тъй като Русия получава опция да заобиколи тръбопроводите на украинска територия ".

Хейл е третият по значимост човек в американската дипломация и трябваше да стартира стратегическия разговор с България по-рано тази седмица. В последна сметка той не съумя да пристигне заради напрежението в Близкия изток. В програмата на пътуването му бяха още Италия и Хърватия, които са свързани с основни за Съединени американски щати енергийни планове в строителство.

В същия ден министър председателят Бойко Борисов пътува до Истанбул за церемонията по разкриване на " Турски поток ".

Съединените щати посредством дипломат Херо Мустафа и други публични представители са предупреждавали България, че няма да има други изгоди от " Турски поток ", като се изключи че ще транзитира съветски газ. Позицията на София е, че новият план, като се изключи че не нарушава европейското законодателство (тръбите в България са част от план за разширение на съществуващата газопреносна мрежа и са 110% благосъстоятелност на " Булгартрансгаз ", с цел да не се третират като директен газопровод), е съчетаем с газовия хъб " Балкан ", с който страната в композиция с газа, който ще пристигна през интерконектора с Гърция, ще се трансформира в разпределителен център, но не всички споделят тази позиция.

Формално България преглежда тръбата от границата с Турция до тази със Сърбия като " Балкански поток " и Борисов неколкократно е упорствал публицистите да не употребяват името " Турски поток ". Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи преди няколко месеца, че българският сектор ще е подготвен през първата половина на тази година поради закъснение на публичната поръчка за строителството.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|Контакти
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР