САЩ са призовали Украйна да спре атаките срещу енергийната инфраструктура

...
САЩ са призовали Украйна да спре атаките срещу енергийната инфраструктура
Коментари Харесай

Странен призив: САЩ поискаха от Украйна да спре атаките срещу Русия

САЩ са призовали Украйна да спре офанзивите против енергийната инфраструктура на Русия, като са предизвестили Киев, че ударите с дронове рискуват да покачат международните цени на петрола и да предизвикат ответни ограничения, оповестява английското издание " Файненшъл таймс ", като се базира на три източника, " осведомени с полемиките ", съобщи Българска телеграфна агенция в обзор на западната преса.

Многократните предизвестия от Вашингтон са били отправени към високопоставени чиновници в украинската работа за сигурност СБУ, и дирекцията на военното разузнаване, известна като ГУР, прецизират източниците. От началото на съветското настъпление през февруари 2022 година и двете разследващи звена непрекъснато уголемяват личните си стратегии за дронове, с които да нанасят удари по съветски цели на сушата, в морето и във въздуха.

Русия остава един от най-важните експортьори на сила в света макар западните наказания против петролния и газовия ѝ бранш.

Цените на петрола се покачиха с към 15% тази година до 85 $ за барел,

което увеличи разноските за гориво в миг, когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън стартира акцията си за преизбиране. Вашингтон се притеснява също, че в случай че Украйна продължи да нанася удари по съветски уреди, в това число по доста от тях, които се намират на стотици километри от границата, Русия може да отвърне на удара, като нападна енергийната инфраструктура, на която Западът разчита.

" Ние не насърчаваме и не даваме опция за набези на територията на Русия ",

акцентира представител на американския Съвет за национална сигурност.

Възраженията на Съединени американски щати идват в миг, когато Байдън е изправен пред тежка борба за преизбиране тази година, а цените на бензина се повишават, като тази година са се нараснали с съвсем 15%, достигайки към 3,50 $ за галон, отбелязва " Файненшъл таймс ".

" Нищо не плаши един настоящ американски президент повече от скок на цените на горивата в изборна година ", споделя Боб Макнали, президент на консултантската компания Rapidan Energy и някогашен консултант по енергийните въпроси в Белия дом.

Според един от украинските чиновници, взел участие в планирането и провеждането на офанзивите,

задачата на " специфичните интервенции " е да се затруднят доставките на гориво за съветските войски

и да се понижи финансирането на военните старания на Кремъл. Освен това Киев желае да нанесе алегоричен удар, като придвижи войната по-близо до Москва и покаже, че противовъздушната ѝ защита - в това число тази към Кремъл - може да бъде пробита.

Някои публични лица преглеждат въздушната акция и като средство за тласкане на Вашингтон да утвърди арестувания в Конгреса пакет за военна помощ в размер на 60 милиарда $, който е от решаващо значение за отбраната на Украйна, прибавя английското издание.

Киев беше подложен на съветски ракетен обстрел като възмездие за нападенията, написа английският в. " Телеграф ", като напомня, че

Москва се закани да отмъсти за неотдавнашните трансгранични набези в съветските гранични региони,

които съответстваха и с двегодишнината от освобождението на Киевска област в първите дни на войната.

Украйна съобщи, че за пръв път от повече от месец е свалила всички 31 хиперзвукови, балистични и крилати ракети, изстреляни към столицата, въпреки че падащите парчета от ракетите са предизвикали вреди на жилищни здания, предприятия и детска ясла, отбелязва английското издание.

Коалицията от съветски доброволци, които се бият на страната на Украйна, даде обещание да продължи трансграничните нападения в Русия, отбелязва от своя страна английският в. " Гардиън ", като цитира изказвания, направени на конференция в Киев, след въоръжените набези в пограничните Белгородска и Курска област.

" Вероятно няма да е пресилено да се каже, че отворихме втори фронт, предприемайки пълномащабни военни дейности на територията на врага ", съобщи Денис Никитин, водач на една от участващите групи - Руския доброволчески корпус (РДК). Той и съдружниците му настояват, че

набезите им са принудили Русия да пренасочи войски от фронтовите линии за отбрана на граничните региони и са осуетили планувано нахлуване, което да съвпадне с изборите в Русия.

Миналото лято РДК и Легионът " Свобода за Русия " навлязоха в съветската Брянска област. Според тях последната интервенция е доста по-сериозна и е подкрепена от Украйна, която обезпечава разследваща поддръжка и муниции.

Никитин обаче призна, че те " не са задоволително мощни ", с цел да завземат територия за по-дълъг период и да я задържат, отбелязва английското издание.

В същото време координаторът на Европейски Съюз по глобите Дейвид О`Съливан съобщи, че Брюксел и съдружниците му обмислят стъпки, в това число спомагателни наказания, с цел да се оправят с износа от Китай на артикули, които биха могли да подкрепят съветската войска, показва в. " Гардиън ".

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи налагането на мита върху съветското зърно, което понастоящем е освободено от тях, гласи заглавието на френския в. " Монд ".

" Подготвихме предложение за увеличение на митата върху вноса на съветски и беларуски зърнени култури, маслодайни семена и производни артикули.

Това ще попречи съветските зърнени култури да дестабилизират европейския пазар на тези артикули ", съобщи тя на конференция в края на първия ден от срещата на върха на държавните и държавните ръководители на Европейски Съюз в Брюксел.

Също нощес административният съвет на МВФ утвърди отпущането на финансова помощ за Украйна на стойност 880 милиона $.

От своя страна, водачите на страните - членки на Европейски Съюз, които се събраха на среща на върха в Брюксел през вчерашния ден, обявиха в взаимна декларация, че желаят да " продължат работата " по проект за потребление на облагите от замразените активи на Русия в Европейски Съюз за въоръжаване на Украйна. В сряда ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел предложи облагите от замразените съветски активи да се употребяват за финансиране на военно съоръжение за Украйна, напомня в. " Монд ".

Това би трябвало да донесе на Киев сред 2,5 и 3 милиарда евро годишно, отбелязва френското издание, като напомня, че съгласно Борел по-голямата част от приходите, генерирани от лихвите по тези активи, ще бъдат употребявани за улеснение на закупуването на оръжия за Украйна още през юли, в случай че 27-те страни съумеят бързо да оформят своя проект.

След началото на огромното съветско настъпление в Украйна съдружниците замразиха активи на стойност над 300 милиарда $, като

решително дадоха обещание, че " ще накарат Русия да заплати " за възобновяване на Украйна.

Две години по-късно Европа може би най-сетне откри метод да употребява тези пари - само че единствено част от тях. И през днешния ден става дума не толкоз за възобновяване, едвам се разреши на Украйна да продължи битката, отбелязва в. " Вашингтон пост ".

Предложението може да докара до даването на към 3 милиарда $ годишно, в продължение на няколко години, най-вече за закупуване на оръжия. Ако бъде утвърден, този проект сигурно ще помогне на Украйна, само че даже поддръжниците му не съумяват да го показват като огромна победа, акцентира американското издание.

 

 
 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР