САЩ са постигнали стратегическа сделка за използване на пристанища с

...
САЩ са постигнали стратегическа сделка за използване на пристанища с
Коментари Харесай

САЩ сключиха стратегическа сделка за използване на пристанища  в Оман 

САЩ са постигнали стратегическа договорка за потребление на пристанища с Оман през днешния ден, която съгласно представители на администрацията във Вашингтон ще разреши на американските военни по-добър достъп до района на Залива и ще понижи нуждата да се изпращат кораби през Ормузкия пролив, осведоми Ройтерс.

Споразумението урежда достъпа на Съединени американски щати до уреди и пристанища в Дукм и Салала и "потвърждава уговорките на двете страни за поощряване на взаимните цели в сигурността ", се оповестява в изказване на американското посолство в Оман.

Оман преглежда контракта от икономическа позиция, като желае да развие Дукм, запазвайки в същото време "швейцарския " си неутралитет в политиката и дипломацията на Близкия изток.

Съединени американски щати обаче са все по-обезпокоени от разширението на ракетната стратегия на Иран, която се разви през последните години макар глобите и дипломатическия напън на Вашингтон.

Техеран в предишното е заплашвал да блокира Ормузкия пролив, който е значим маршрут за морския транспорт на нефт на излаза от Персийския залив в отговор на враждебни дейности на Съединени американски щати.

Представители на американските управляващи означиха, че съглашението ще разшири опциите на американската войска в района при всевъзможен тип рецесии.

Дукм е идеално пристанище за огромни кораби и даже е задоволително огромно за самолетоносач, уточни различен източник от администрацията.

За Оман договорката ще подкрепи напъните на страната да трансформира тогавашното рибарско населено място на 550 км южно от столицата Маскат в основен индустриален и пристанищен център за Близкия изток.

Тя също по този начин ще сложи Вашингтон в по-добра позиция в световната конкуренция за въздействие с Китай.

Китайски компании имаха намерение да влагат до 10,7 милиарда $ в плана Дукм според съглашение, което трябваше да има търговски, а не боен темперамент.

Според американски представител обаче връзките с Китай наподобява не са толкоз мощни, колкото се очакваше да бъдат преди няколко години, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР