САЩ са поставили въпроса с издаването на т. нар. златни

...
САЩ са поставили въпроса с издаването на т. нар. златни
Коментари Харесай

САЩ: `Златните паспорти` в България са пречка за безвизов режим |

Съединени американски щати са сложили въпроса с издаването на така наречен " златни паспорти " в договарянията за отпадане на визите за жители на България, Румъния и Кипър. Това се показва в отчет на Европейската комисия за хода на договарянията, показан през днешния ден , заяви Българска телеграфна агенция.

Вашингтон регистрира потребност от възстановяване на системите за издаване на паспорти, изключително във връзка с случаите на даване на поданство против вложения ( " златни паспорти " ), при измамите в паспортните служби, при обработката на биометрични данни и по въпроса с корупцията на държавни и общински чиновници.

Според показаните най-нови данни делът на отводите за визи за Съединени американски щати на български жители още веднъж се покачва, откакто през 2019 година за първи път спадна под 10% от общия брой на подадените молби. По последни данни от 2020 година този дял нараства до 12,52 на 100 за нашата страна, като нарастване се регистрира и в Румъния - до 10,14 %, както и в Кипър - до 6,21 на 100 при 3% преди 2 година Съединени американски щати са сложили предел от 3% на отводите, с цел да има условия за отпадане на визите.

В отчета се прецизира, че смяната в данните може да се дължи на рестриктивните мерки за пътешестване поради пандемията. Допълва се, че напролет на идната година Европейски Съюз, Съединени американски щати и засегнатите страни още веднъж ще договарят по осъществяването на проектите за отпадане на визите.

Еврокомисията прибавя, че от 2014 година, когато бе регистрирана неналичието на така наречен визова взаимност със Съединени американски щати, е подхванала голям брой стъпки, в това число с договаряния на разнообразни нива и с издаването на десетина отчета. Миналата година Европейският парламент настоя комисията да предприеме ответна мярка и да върне краткотрайно визите за жители на Съединени американски щати, когато пътуват до Европейски Съюз. Екологичен потенциал съобщи комисията и на Съда на Европейски Съюз за несъблюдение на отговорностите.

Днес комисията декларира, че няма да предложи връщане на визите, тъй като това би било контрапродуктивна стъпка против основен стратегически сътрудник. Пояснява се, че връщането на визите би имало негативно отражение - политическо, икономическо, финансово, обществено, и няма да послужи за постигането на крайната цел. Европейска комисия прецизира, че никоя от засегнатите страни не е поискала връщане на визите за американски жители.

През октомври Европейска комисия предизвести България, че може да бъде застрашена от наказателна процедура за " златните паспорти ". Подобна процедура бе задействана против Малта и Кипър. Екологичен потенциал приготвя законодателство, което планува от 2025 година даването на поданство против вложения в Европейски Съюз да бъде неразрешено. Евродепутатите от парламентарната комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи са на мнение, че със " златните " визи и паспорти се позволява пробив в европейската сигурност и се основава опция за корупция и за пране на пари.

От 2011 година насам страните от Европейски Съюз са привлекли над 20 милиарда евро по въпросните схеми, като най-често позволения за престой против вложения (визи) издават Испания, Португалия и Гърция. Най-често от опцията за вложения против право на престой се възползват китайци (55%), а поданство на страна от Европейски Съюз против вложения в множеството случаи получават руснаци (45%), съгласно формалните данни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР