САЩ са начело в списъка, а сред влезлите в системата

...
САЩ са начело в списъка, а сред влезлите в системата
Коментари Харесай

Китай осигури отдалечен достъп до свой мощен квантов компютър, използван най-вече от учени от САЩ

Съединени американски щати са отпред в листата, а измежду влезлите в системата има и консуматори от България....

Емил Василев преди 22 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 11:27 | 17.01.2024

Направиха изобретение за структурата на водата, което може да докара до пренаписване на учебниците

IT НовиниДаниел Десподов - 13:41 | 16.01.2024

След 100 години в Съединените щати ще се появят хиляди градове-призраци

IT НовиниДаниел Десподов - 16:16 | 17.01.2024

В Русия стартира построяването на „ нуклеарния реактор на бъдещето “

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

От 6 януари тази година квантовият компютър Origin Wukong, основан в Китай въз основата на 72 свръхпроводящи кюбита е отворен за далечен достъп от всяка страна по света. Той към този момент е употребен от откриватели от 61 страни, като най-вече консуматори има от Съединени американски щати. Въпреки това квантовите платформи в Съединени американски щати са затворени за достъп от Китай. Това не трансформира нищо, оповестяват китайските учени, за науката не би трябвало да има граници.

Основата на свободния достъп до такива запаси е елементарна – квантовите калкулации са на толкоз ранен стадий на проучване, че даже специалистите в региона не схващат какво тъкмо да вършат с тях.

Не е загадка, че Китай изостава от Съединени американски щати в региона на създаването и проучването на цената на квантовите системи. Американската компания IBM стартира да навлиза в тази област в края на 90-те години на предишния век. Американските разработчици имат 20-годишна преднина, а това коства доста. Днес IBM разполага с 433-кюбитови свръхпроводящи процесори Osprey и обещаващите 1121-кюбитови Condor. На този декор 72-кюбитовият компютър Wukong на китайската компания Origin Quantum бледнее, само че си коства да се вземе поради, че Origin Quantum е основана през 2017 година и до момента е минала дълъг път.

Origin Quantum създаде и достави първия си квантов компютър със свръхпроводящи кюбити на неназован клиент през 2020 гoдина. Втората система, Wuyuan, състояща се от 24 кюбита е доставена на клиента през 2021 година. Третата и най-хубава система на компанията досега, Wukong, състояща се от 72 кюбита, е доставена през 2022 година или при започване на 2023 година. Тя е тази, която е въведена в употреба и е предопределена за заоблачен достъп.

Източникът оповестява, че към 15 януари броят на отдалечените достъпи до Origin Wukong е надхвърлил 350 000. Сред влезлите в системата има консуматори от България, Сингапур, Япония, Русия и Канада, само че Съединени американски щати водят в класацията, макар че не са предоставени съответни данни. Откакто машината проработи на 6 януари, тя е изпълнила 33 871 задания за квантови калкулации за консуматори от целия свят. Тя може да прави до 200 квантови интервенции по едно и също време, прибавят разработчиците.

Китайците са постъпили умно, като са разрешили на системата да работи без безусловно никакви ограничавания. Най-ценното нещо на този свят са концепциите.

Въпреки всичко това, без значение дали разполагат със 72 или повече от 1000 кюбита, квантовите компютри няма да заменят скоро стандартните. На този стадий те могат да извършват единствено доста характерни задания за къси интервали от време в предпазена среда.

Многобройните механически провокации, като да вземем за пример опцията за поправяне на неточности, накараха някои учени да предвиждат, че до на практика квантов компютър все ни разделят години, в случай че не и десетилетия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР