САЩ са на път да запишат най-добрия икономически растеж от

...
САЩ са на път да запишат най-добрия икономически растеж от
Коментари Харесай

Джейми Даймън прогнозира рекорден икономически растеж в САЩ

САЩ са на път да запишат най-хубавия стопански напредък от десетилетия. Това съобщи пред Си Ен Би Си основният изпълнителен шеф на JP Morgan Chase Джейми Даймън.

„ Тази година ще имаме най-големият стопански напредък, може би от Голямата меланхолия насам “, разяснява той по време на 40-тата година конференция за опазване на здравето на J.P. Morgan. „ Следващата година също ще бъде много добра “, добави той.

Дългогодишният началник на JP Morgan съобщи, че неговата убеденост произтича от постоянния финансов баланс на американските консуматори. JP Morgan е най-голямата американска банка по активи и ма връзки с половината от семействата в страната.

„ Потребителският финансов баланс в никакъв случай не е бил в по-добро положение. Днес хората харчат 25% повече спрямо интервала преди пандемията “, разяснява Даймън.  

Според него растежът ще продължи, даже в случай че Фед увеличи лихвите повече от предстоящото. По-рано икономисти на Goldman Sachs предвидиха, че централната банка на Съединени американски щати ще вдигне лихвения % четири пъти през тази година, като Даймън сподели, че би бил сюрпризиран, в случай че централната банка не предприеме даже по-агресивни ограничения за стягане на паричната политика.

„ Възможно е инфлацията да е по-лоша, в сравнение с мислят, и това да наложи по-голямо нарастване на лихвите от предстоящото. Аз персонално бих бил сюрпризиран, в случай че покачванията са единствено четири “, сподели той.

Деймън е изразявал упования за по-високи ставки и преди. Банките нормално просперират в среда на възходящи лихвени проценти, защото техните маржове по заеми се усилват дружно с покачването на лихвите. На този декор акциите на фирмите от банковия бранш са поскъпнали доста от началото на годината, като показателят KBW Bank скочи с 10% предходната седмица – най-хубавият старт на година за показателя.

Деймън обаче е безапелационен, че въпреки икономическите фундаменти да са положителни, вложителите на фондовия пазар може да преминат през година на бурна търговия, до момента в който Фед работи по стягането на паричната политика.

„ Пазарът е друг. Очаквам, че той ще бъде белязан от огромна волатилност тази година, защото лихвите се повишават, а хората трансформират прогнозите си “, сподели Даймън.

„ Ако имаме шанс Фед ще забави темпото и ще имаме „ меко кацане “„ добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР