Програмата за ускорено депортиране на семейства на мигранти стартира бавно, тъй като броят на преминаващите граници се увеличава

...
САЩ са извършили по-малко от 100 депортации по програма, създадена
Коментари Харесай

САЩ са извършили по-малко от 100 депортации по програма, създадена от администрацията на Байдън през май за възпиране на незаконни влизания на семейства на мигранти, част от десетките хиляди семейства, обработени от гранични агенти през този период, показват правителствени данни, получени от CBS News. депортиране на семейства чрез видео съобщения и изявления за пресата и подчертават дългогодишните правни, хуманитарни и оперативни предизвикателства, пред които е изправено правителството на САЩ при обработката на родители и деца мигранти.

Политиката, известна като Family Expedited Removal Management, беше обявена на 11 май като опит за налагане на „имиграционни последици“ на родители, които са пресекли незаконно границата между САЩ и Мексико с децата си. Той изисква от главите на домакинствата на определени семейства да носят монитор за глезените и да спазват вечерния домашен час, докато служителите извършват предварителен преглед на молбата за убежище на семейството.

федерални данни. Само през юли повече от 60 000 родители и деца мигранти са влезли в ареста на граничния патрул като семейства - 92% скок от юни.

Програмата за полицейски час се прилага само за семейства на мигранти, които искат убежище, след като са били поставени в процедура за ускорено извеждане , бърз процес на депортиране, датиращ от 90-те години на миналия век. Тези, които не поискат убежище, могат да бъдат депортирани по този процес без съдебно заседание. Администрацията на Байдън също използва отделна програма за ускоряване на прегледите на молбите за убежище за семейства, освободени от граничния арест в САЩ със съдебни известия, въпреки че тези случаи обикновено отнемат около година, за да бъдат приключени.

През последните няколко месеца Байдън граничната стратегия на администрацията разчита на насочване на десетки хиляди мигранти да влизат законно в САЩ всеки месец, като същевременно налага по-високи стандарти за убежище за тези, които влизат в страната незаконно. Администрацията отдаде заслугата на стратегията за двугодишното дъно на граничните пунктове през юни. Но броят на мигрантите, пресичащи нелегално южната граница, се е увеличил с 33% през юли

Неотдавнашното увеличение на пристигащите семейства по протежение на САЩ и Мексико разтревожи администрацията на Байдън, което накара висши сътрудници в Белия дом и Министерството на вътрешната сигурност да окаже натиск върху ICE да увеличи записванията в програмата за полицейски час, казаха двама настоящи и бивши служители на САЩ пред CBS News. В момента ICE разширява програмата до 40 града в САЩ, след като първоначално започна с четири града.

В изявление за CBS News, Рут Клеменс, говорител на DHS, нарече програмата за полицейски час „един елемент от Операциите на DHS за прилагане на имиграционния закон на САЩ и за премахване на лица и семейства без правно основание да останат в страната. Мексико, включително 15 000 родители и деца, обработени като семейства. Много от тези репатрирания са били „доброволни връщания“, които, за разлика от официалните депортации, не прогонват мигрантите от САЩ за определен брой години. Все пак цифрата от 15 000 репатрирани би представлявала приблизително 11% от 136 452 родители и деца мигранти, задържани от агенти на граничен патрул като членове на семейството през този период от време.

Тереза ​​Кардинал Браун, бивш имиграционен служител на DHS при президентите Барак Обама и Джордж У. Буш казаха, че ниският брой записвания и депортации на програмата за полицейски час подкопава усилията на администрацията на Байдън да убеди семействата, че ще бъдат депортирани, ако влязат в САЩ незаконно.

През последните седмици служители на администрацията многократно са предупреждавали семействата за заплахата от депортиране, ако преминат незаконно южната граница, докато ICE редовно пуска видеоклипове, изобразяващи родители и деца мигранти, които са депортирани. Видеоклиповете показват майки мигранти с малки деца на ръце, които се качват на борда на полетите за депортиране, както и момчета и момичета, чакащи да бъдат депортирани.

„ICE продължава да казва, „ние депортираме семейства. Вижте, ние ви показваме снимки на семействата, които депортираме. Те продължават да популяризират това. Опитват се да се надяват, че това послание ще бъде разпространено. Но реалността е, че по-голямата част от семействата не са депортирани“, каза кардинал Браун, сега старши съветник в Bipartisan Policy Center, мозъчен тръст във Вашингтон .

Кардинал Браун каза, че комбинацията от „отчаяние“ и „възможност“ вероятно подхранва увеличаването на пристигащите семейства на мигранти, тъй като семействата бягат от бедни страни, знаейки, че има „голям шанс“ да бъдат освободени в САЩ, ако пресекат границата. Но тя каза, че администрацията на Байдън има малко възможности да разубеди семействата на мигранти да идват в САЩ поради правни и оперативни ограничения, както и хуманитарни съображения.

Това е предизвикателство, което измъчва демократичните и републиканските администрации за почти десетилетие от 2014 г., когато администрацията на Обама се изправи пред първото широкомащабно пристигане на десетки хиляди непридружени непълнолетни и семейства с деца до южната граница на САЩ. Преди това повечето мигранти, задържани от граничния патрул, бяха самотни възрастни.

Администрацията на Обама създаде центрове за задържане на имигранти за семейства, за да възпира пристигащите семейства на мигранти. Но през 2015 г. федерален съдия постанови, че правителството обикновено не трябва да задържа деца мигранти за повече от 20 дни, което значително ограничава семейното задържане.

Администрацията на Тръмп през 2018 г. раздели децата мигранти от семействата им и преследва родителите им, докато репресиите не приключиха поради обществено вълнение и съдебно решение. Освен това се опита да разшири семейното задържане, но усилията му бяха блокирани от федералните съдилища. След рекорден скок на преминаващите семейства на мигранти през пролетта на 2019 г. администрацията на Тръмп върна десетки хиляди мигранти, включително семейства, в Мексико и ги инструктира да изчакат изслушванията си за убежище там.

Администрацията на Байдън прекрати така наречената политика за оставане в Мексико и семейното задържане през 2021 г. и започна да разчита на програми за „алтернативи на задържането“, които използват GPS монитори, телефони и други средства за проследяване на освободени мигрантски семейства от граничния арест.

По-рано тази година администрацията на Байдън обмисли възстановяване на семейното задържане, но вместо това обяви програмата за полицейски час. Защитници и много демократи отдавна се противопоставят на семейното задържане, цитирайки проучвания, които показват отрицателното му въздействие върху психологическото благополучие на децата.

Въпреки че досега е прилагана в малък мащаб, програмата за полицейски час предизвика критики от защитници на мигрантите, които казват, че за семействата е твърде трудно да си осигурят правен съвет поради ускорения период на съдебно решение.

Хайди Алтман, директор на политиката в Националния център за правосъдие на имигрантите, група за застъпничество, която има представляващи няколко семейства, включени в инициативата за полицейски час, казаха, че мониторите на глезените, поставени на родителите, са ненужно наказателни. Нейната група призовава администрацията на Байдън да прекрати политиката.

„Прибързаните депортации“ на програмата, каза Алтман, „рискуват да изтрият правото на съществуване на цели семейства – включително на малки деца – без преследване или изтезания. "

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР