САЩ са изпробвали хиперзвукова ракета, разработена от Lockheed Martin за

...
САЩ са изпробвали хиперзвукова ракета, разработена от Lockheed Martin за
Коментари Харесай

САЩ тайно са тествали хиперзвукова ракета: CNN

САЩ са тествали хиперзвукова ракета, създадена от Lockheed Martin за програмата Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC), твърди чиновник на защитата, представен от CNN в понеделник. Предполага се, че администрацията на Байдън е запазила процеса в загадка, с цел да не разгневи в допълнение Русия.

Според източника на CNN ракетата е била изстреляна от бомбардировач B-52 край западното крайбрежие и се е движила на височина от 20 000 м в продължение на повече от 480 км. Източникът не разкрива скоростта на снаряда, макар че тя би трябвало да е била най-малко 5 Мах, което се счита за най-ниската стойност за хиперзвуковите оръжия.

Това е вторият сполучлив тест по програмата HAWC, която се ръководи взаимно от Военновъздушни сили на Съединени американски щати и Агенцията за перспективни проучвателен планове в региона на защитата (DARPA). През септември предходната година DARPA разгласи, че е тествала първообраз на ракета със скреймджет, създаден взаимно от Raytheon Technologies и Northrop Grumman, без да предлага детайлности.

 

И двата разновидността употребяват ускорителна степен, с цел да засилят снаряда до точката, в която може да се задейства главният реактивен мотор на ракетата. Конструкцията е друга от съветската хиперзвукова балистична ракета, изстрелвана от въздуха, наречена " Кинжал ", която страната употребява за първи път на бойното поле дни преди американския тест, съгласно хронологията на CNN.

Според съветските военни съветското оръжие е употребявано на 18 март за заличаване на укрепен склад за муниции в Западна Украйна. Съединени американски щати омаловажиха смисъла на разполагането, като президентът Джо Байдън съобщи, че то " няма огромно значение, като се изключи че е съвсем невероятно да бъде прехванато ". Смисълът на достигането на хиперзвукова скорост с оръжия е да се преодолее противниковата противоракетна защита и да може да се нанасят удари в къси периоди или без предизвестие.

 

В допълнение към " Кинжал " Русия има в арсенала си хиперзвукова крилата ракета " Циркон ". Противокорабното оръжие е предопределено да се изстрелва от кораби и подводници. Москва счита, че това е мощна опасност за значими морски цели, като да вземем за пример ударни групи на самолетоносачи.ч

Източникът на CNN съобщи, че Съединени американски щати са решили да не оповестяват теста на прототипа на Lockheed Martin, с цел да избегнат ескалация на напрежението сред Вашингтон и Москва. Американските военни анулираха някои рутинни проби на ICBM  по време на рецесията в Украйна, като показаха същата причина.

 

 

Смята се, че Съединени американски щати ненапълно изостават от Русия и Китай във връзка с създаването на хиперзвукови оръжия. Паралелното изстрелвано от въздуха оръжие за бързо реагиране (ARRW) на Военновъздушни сили на Съединени американски щати се сблъска със серия от неуспехи през предходната година, като през декември бе обявено за трети следващ несполучлив тест.

Конструкцията на оръжието включва твърдогоривен ускорител, който извежда клиновиден летателен уред на височина и със скорост, нужни за нанасяне на удар с огромен обхват. И Русия, и Китай настояват, че разполагат с хиперзвукови планери, които се разпростират от балистични ракети.

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР