САЩ са изпратили тайно през последните седмици ракети с голям

...
САЩ са изпратили тайно през последните седмици ракети с голям
Коментари Харесай

САЩ тайно са доставили ракети с голям обсег АТАКМС на Украйна

Съединени американски щати са изпратили скрито през последните седмици ракети с огромен обхват на Украйна, а Киев ги е употребявал в бойните дейности два пъти, съобщи през днешния ден американски чиновник, представен от Българска телеграфна агенция.

Ракетите са били включени във военна помощ на стойност 300 млн. $ за Украйна, която президентът на Съединени американски щати Джо Байдън утвърди на 12 март, съобщи американският чиновник, поискал да резервира анонимност. Той не посочи какъв брой ракети са били изпратени.

Тези ракети са били употребявани за първи път в ранните часове на 17 април, изстреляни против съветско летище в Крим, което е било на към 165 км от фронтовата линия, заяви американският чиновник.

Той добави, че Украйна е употребила оръжието за повторно нощес против съветските сили в Югоизточна Украйна.

Въпросът дали да се изпратят на украинската войска ракети АТАКМС с обхват на деяние до 300 км беше предмет на диспути в държавното управление на Байдън в продължение на месеци. Ракети АТАКМС със междинен обхват на деяние бяха доставени на Украйна през септември предходната година, показва Ройтерс.

Първоначално Пентагонът се опълчи на изпращането на ракети с огромен обхват на Киев, опасявайки се, че намаляването на американските ресурси от тези оръжия ще навреди на военната подготвеност на Съединени американски щати. Имаше и опасения, че Украйна ще ги употребява за атакуване на цели надълбоко в територията на Русия.

Използването от страна на Русия на доставени от Северна Корея балистични ракети с огромен обхват против Украйна през декември и януари макар обществените и частни предизвестия на Съединени американски щати да не го прави, докара до смяна в позицията, съобщи американският чиновник.

Фактор при вземането на решение от страна на Съединени американски щати бяха и офанзивите на Русия против сериозната инфраструктура на Украйна, сподели служителят.

„ Предупредихме Русия за тези неща, само че те възобновиха нападенията си “, уточни служителят.

В края на януари американските военни откриха метод да успокоят опасенията си по отношение на военната подготвеност, което разреши на държавното управление да вземе решение. Те започнаха да получават нови ракети, слизащи от индустриалната линия на " Локхиийд Мартин ".

Байдън се срещна с екипа си по национална сигурност в средата на февруари и се съгласи да одобри единомислещата рекомендация на своите
съветниците да изпрати ракетите на Украйна. В разискването са взели участие съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, министърът  на защитата Лойд Остин, държавният секретар Антъни Блинкън и ръководителят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Чарлз Браун.

Предизвикателството към оня миг е било да се измисли по какъв начин да се заплати за ракетите. Съединени американски щати бяха изчерпали цялото си финансиране за Украйна поради блокажа в Конгреса.

Възможност се е появила през март, когато са се намерили неоползотворени средства в бюджета на Пентагона. Байдън е съумял да употребява това, с цел да изпрати 300 млн. $ помощ за Украйна.

Байдън е споделил на екипа си да включи в тази помощ далекобойните ракети АТАКМС, само че да го направи скрито, с цел да резервира оперативната сигурност и детайла на изненада за Украйна, съобщи анонимният чиновник.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР