САЩ са изхвърлили 82,1 милиона дози от ваксини срещу COVID-19

...
САЩ са изхвърлили 82,1 милиона дози от ваксини срещу COVID-19
Коментари Харесай

САЩ са изхвърлили 82,1 милиона дози от ваксини срещу COVID-19

САЩ са изхвърлили 82,1 милиона дози от ваксини против COVID-19 от декември 2020 година доникъде на май тази година. Това са към 11% от всички поръчани и платени дози от препарати против ковид, сочат данните на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати, съобщи NBC.

Само в две вериги аптеки за търговия на медикаменти на дребно са бракували съвсем една четвърт от дозите. Щатите Оклахома и Аляска са първенци в бракуването на непотребни дози ваксини.

Световната здравна организация към този момент изрази угриженост за големия размер бракувани ваксини в случай, че по-малко от половината от американците с две сложени дози са предпочели да сложат и бустерна доза. Според организацията точно тази доза е основна за битката с по-новите, по-заразни вирусни варианти. Паралелно с това, доста от по-бедните страни не престават да нямат достъп до ваксини.

„ Това е голяма загуба за контрола на пандемията – изключително в подтекста на милиони хора по света, които даже не са съумели да получат първа доза “, сподели доктор Шийла Шеной, специалист по инфекциозни заболявания в Медицинското учебно заведение в Йейл.

Милионите дози в Съединени американски щати са изхвърлени поради изминал период на валидност, поради повреждане на качеството на имунизацията при произшествия - да вземем за пример когато е спряло електричеството и хладилниците с имунизациите са се изключили, и поради неизползвани до дъно флакони - едно шишенце от препаратите е задоволително за шест дози ваксина, само че в края на деня може да не е имало толкоз искащи за имунизиране, настояват от СЗО. За разлика от множеството други имунизации в Съединени американски щати, имунизациите против ковид се оферират в многодозови флакони, което значи, че всички дози би трябвало да се употребяват в границите на часове, откакто флаконите бъдат отворени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР