САЩ са инвестирали 4,5 млрд. лв в България през последните

...
САЩ са инвестирали 4,5 млрд. лв в България през последните
Коментари Харесай

4,5 млрд. лв са инвестициите на САЩ в България през последните 28 години

САЩ са вложили 4,5 милиарда лева в България през последните 28 години, демонстрира проучване на Американската комерсиална камара и на Института за пазарна стопанска система. Америка е шестият максимален вложител у нас. Икономиката на цели райони в страната зависи от директните задгранични вложения, които директно или индиректно вземат участие в икономическия живот, съгласно проучването. В България най-вече влагат Холандия, Австрия и Гърция, сочи изследването на Института за пазарна стопанска система.

Американските вложения в България са съсредоточени в четири бранша: преработваща индустрия, произвеждане на електрическа енергия, основаване и разпространяване на информация и креативен артикули и търговия. В фирмите с американско присъединяване работят 28 600 души.

Най-големите американски вложения са топлоцентралите " A&S Гълъбово " и " Контур Глобал Марица Изток 3 ", както и корпорации за алкохолни и безалкохолни питиета.
Калоян Стайков, Институт за пазарна стопанска система: Това са високотехнологични браншове, браншове, в които развиването се прави с дълготраен интерес. Това са браншове с висока добавена стойност, които изискват висококвалифицирани фрагменти и надлежно се асоциират с високо възнаграждение.
Най-сериозен дял американски вложения има в Разград, Габрово, София, Стара Загора и в още четири области. Те обаче, обезпечават едвам сред 0,6 и 8,4% от общата претовареност по райони. Американските вложения идват в България точно поради големия човешки капацитет.
Петър Иванов, изпълнителен шеф на Американската комерсиална камара в България: Младите хора приказват няколко езика и това се прави оценка, тъй като има доста страни, които знаят британски, само че в България се приказват най-малко 5 езика, които са много известни и като нация би трябвало да използваме тази еластичност на идващото потомство, което идва, и да влагаме в утрешния ден. Светла Костадинова, изпълнителен шеф на Института за пазарна стопанска система: Ние години наред растем единствено поради притока на вложения, време е да почнем да растем и поради увеличението на продуктивността. Тоест самите ние да стартираме да произвеждаме повече и по-ефективно, а освен да чакаме външни вложения.
Активите на фирмите с американско присъединяване в България са 4 милиарда лева, а приходите от продажби 7 милиарда лева
 Шведските вложения в България доближават 200 млн. евро Шведските вложения в България доближават 200 млн. евро
Все повече компании от Швеция влагат у нас през последните години, а шведските вложения в България доближават 200 млн. евро и са разкрили близо...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР