САЩ са имали план за бързо прекратяване на войната в

...
САЩ са имали план за бързо прекратяване на войната в
Коментари Харесай

Нойе Цюрхер Цайтунг: САЩ предложили на Украйна да отстъпи 20% от земята си, за да спре войната

САЩ са имали проект за бързо преустановяване на войната в Украйна, предлагайки на двете страни договорка „ мир против земя и земя против мир “. Това написа швейцарският немскоезичен ежедневник " Нойе Цюрхер Цайтунг ", базирайки се конфиденциален диалог сред публицисти от изданието и двама авторитетни немски специалисти по външна политика - единият от ръководещата коалиция, а другият от опозицията. И двамата упорстват за анонимност, тъй като това, което споделят без значение един от различен, е взривоопасно. Според тях в средата на януари президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е наредил на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс да изследва готовността на Киев и Москва за договаряния.

Предложението към Киев е: " мир против земя ", а предлагането към Москва - " земя против мир ". Твърди се, че препоръчаната от Вашингтон " земя " за Русия била около 20% от територията на Украйна. Това е почти размерът на Донбас. И двете страни, съгласно двамата политици, отказали. Украинците, тъй като не са склонни да се разделят територията си, а руснаците, тъй като допускат, че по този начин или другояче ще завоюват войната в дълготраен проект.

Тези изказвания са взривоопасни от една страна, тъй като дават косвена визия за възгледите в Белия дом, написа вестникът. Според двамата немски специалисти по външна политика Байдън е желал да избегне продължителна война в Украйна и е бил подготвен да отстъпи елементи от страната. В публикацията е представено ново изследване на Rand Corporation, прочут американски мозъчен концерн, съгласно което " избягването на дълга война е по-голям приоритет за Съединени американски щати, в сравнение с да се разреши на Украйна " да управлява цялата си територия ". (Трябва да се спомене, че при започване на войната Rand Corporation бе измежду институтите, които съществено подцениха както способността на украинците да се пазят, по този начин и основната роля на западните оръжия като HIMARS във войната - бел. ред.).
Краткосрочните съмнения на Байдън
Изявленията на немските специалисти демонстрират и вероятно разединение в американската администрация по въпроса за Украйна. От едната страна, както я разказват двамата немски специалисти, стоят съветникът по сигурността Джейк Съливан и шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бърнс. Те желаят да приключат войната бързо, с цел да могат да се съсредоточат върху Китай. От другата страна са държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на защитата Лойд Остин. Те не желаят да разрешат на Русия да се измъкне от разрушаването на основания на правила кротичък ред и упорстват за по-голяма военна поддръжка за Украйна.

Според немските източници, откакто Бърнс се провалил с дипломатическата си задача в Киев и Москва, президентът Байдън решил да отстъпи пред настояванията на немския канцлер и да утвърди доставката на танкове " Ейбрамс ". Първоначално демократът желал да обезпечи трицифрено число от бойните машини на пехотата и други оръжия. Основните бойни танкове трябвало да се доставят единствено от европейците.

Внезапното решение въпреки всичко да се изпратят " Ейбрамс "  заварило Шолц неопитен. В късния следобяд на 24 януари, в деня на решението на немския канцлер за танковете, министерството на външните работи в Берлин изпраща публични указания до дипломатите си във всички посолства. В тях се споделя, че " федералното държавно управление към момента не е взело решение по въпроса за доставката на бойни танкове от Германия ".

В 18:30 часа на същия ден списание " Шпигел "  съобщава за решението на канцлера да изпрати " Леопард 2 " в Украйна. След това министерството на Аналена Бербок е насила да отдръпна изказването си.

Тези събития разрешават да се създадат два извода. Първо, Бербок явно не е знаела нищо за решението на канцлерството. Шолц очевидно го е взел без да уведоми навреме най-важните представители на съдружните си сътрудници. Това, въпреки това, е индикация, че канцлерът е бил сюрпризиран от събитията във Вашингтон. Очевидно до последно е предполагал, че Байдън ще следва линията на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Бърнс и съветника по сигурността Съливан.

" Нойе Цюрхер Цайтунг " показва, че Америка ще изпрати 31 съществени бойни танка Abrams, само че не от дейните сили, а от складовете. Ремонтът им и готовността да влязат в деяние ще отнеме към година. Възможно е до тогава часто от " Леопард 2 " в Украйна да бъдат унищожени, по тази причина съгласно изданието решението е било взето " по най-лошия метод ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР