САЩ са готови да подпишат декларация за разбирателство с България

...
САЩ са готови да подпишат декларация за разбирателство с България
Коментари Харесай

САЩ са готови да подпишат декларация за разбирателство с България в областта на 5G мрежата

САЩ са подготвени да подпишат декларация за съгласие с България в региона на сигурността на 5G мрежата. Това сподели американският заместник-държавен секретар по стопански напредък, енергетика и околна среда Кийт Крак пред публицисти в резиденцията на дипломат Херо Мустафа, заяви Българска телеграфна агенция. По думите му това ще бъде историческа декларация сред двете страни и тя ще потвърди увеличаващото доверие сред двете страни.

Декларацията ще се занимава с риска от незащитени 5G мрежи, посочи Крак. Освен това тя ще подсигурява " чиста мрежа, която е жизненоважна за националната сигурност, икономическия разцвет и стабилността в района ".

Кийт Крак уточни, че България ще се причисли към страните в НАТО, които към този момент членуват в така наречен " чиста мрежа ". Освен това страната ни се причислява към потреблението на " чиста мрежа " и като член на Европейския съюз и самодейността " Три морета ". Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в региона на 5G мрежата за гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

" Чистата мрежа ", с изключение на 5G, покрива всичко от електрическите мрежи до автомономните транспортни средства, облачните услуги и други. Тя е изчерпателен метод за решение на проблемите с поверителността на данните. Според него би трябвало да се има доверие на мрежата и това е метод да се притеглят нови вложители. Това ще подкрепи и за увеличението на американските вложители в България.

На въпрос дали глобите за вложителите на газопровода " Турски поток " ще повлияят на България, Кийт Крак отговори, че съвсем всички страни от този план са сложени според от Русия. Той добави, че съвсем всички страни от самодейността " Три морета ", като се изключи Австрия ", са подвластни от Русия.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

По-рано министър председателят Бойко Борисов и заместник-държавният секретар по икономическия напредък, енергетика и околна среда на Държавния департамент на Съединени американски щати Кийт Крак приветстваха все по-динамичния политически разговор сред България и Съединени американски щати вследствие на стратегическото партньорство, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Това бе третият диалог сред двамата единствено през актуалната година, което е още един израз на засиленото съдействие сред България и Съединени американски щати след визитата на Борисов във Вашингтон през ноември 2019 година

Българският министър-председател и американският заместник-държавен секретар се сплотиха към позицията, че 5G ще се трансформира в инфраструктурата за съгласуваност, която ще бъде основна за всички браншове на обществото като електронното опазване на здравето, интелигентни енергийни мрежи, превоз и подвижност.

Друг акцент в диалога бе партньорството в сигурността и защитата, които са измежду основните измерения на двустранните връзки.

" Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е значима стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили ", посочи министър председателят Борисов.

Той бе безапелационен, че плановете за рационализация на Военновъздушни сили ще обезпечат и условия за индустриално съдействие, което ще способства за дълготрайното икономическо развиване на България и за конкурентоспособността на страната ни.

" Съединени американски щати са значим стратегически сътрудник на България в региона на енергетиката ", означи още министър-председателят Бойко Борисов.

В този подтекст през юни 2020 година американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото съдействие в региона на нуклеарната сила за цивилен цели.

" Насърчаване на това партньорство е още един основен детайл към прекосяване към нисковъглеродна стопанска система ", съобщи Бойко Борисов.

По време на срещата бе дадена висока оценка на изработването на знакови документи в предпочитани сфери за България и Съединени американски щати, които ще бъдат подписани.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР