САЩ са готови да изпозлват военна сила, за да защитят

...
САЩ са готови да изпозлват военна сила, за да защитят
Коментари Харесай

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

САЩ са подготвени да изпозлват военна мощ, с цел да защитят Тайван - това сподели американският президент Джо Байдън по време на визитата му в Япония, част от обиколката на президента в Азия.

Китай счита демократичния остров за своя територия, според политиката си за „ обединен Китай “ и споделя, че това е най-чувствителният и значим въпрос в връзките му с Вашингтон. На въпрос дали Съединените щати биха защитили Тайван, в случай че бъде нападнат, Байдън отговори с„ да “.

„ Това е задължението, който поехме. Съгласни сме с политиката на обединен Китай. Подписали сме всички планирани съглашения, подписани от там. Но концепцията, че може да бъде взета със мощ просто не е подобаваща ”, разяснява президентът.

Според Байдън няма заплаха сходно събитие скоро да се случи. По-късно чиновник на Белия дом сподели, че няма смяна в политиката по отношение на Тайван, а от китайското външно министерство излязоха с позиция, че Съединените щати не би трябвало да пазят независимостта на Тайван.

През октомври американският президент направи сходен коментар по отношение на отбраната на Тайван. По това време представител на Белия дом сподели, че Байдън не афишира смяна в политиката на Съединени американски щати и един анализатор назова коментара му „ гаф “.

Въпреки настояването на Белия дом, че мненията в понеделник не съставляват смяна в политиката на Съединени американски щати, Грант Нюшам, пенсиониран полковник от морската пехота на Съединени американски щати, каза, че смисълът е явен.

„ Това изказване заслужава да бъде взето съществено. Това е задоволително ясно изказване, че Съединени американски щати няма да стоят безучастни, в случай че Китай нападна Тайван " сподели Нюшам.

Докато Вашингтон е длъжен по закон да даде на Тайван средства за отбрана, той от дълго време следва политика на „ стратегическа неизясненост “ по отношение на това дали ще се намеси военно, с цел да отбрани Тайван при положение на китайско нахлуване.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР