САЩ са готови да доставят оръжие на Молдова, чиято конституция

...
САЩ са готови да доставят оръжие на Молдова, чиято конституция
Коментари Харесай

САЩ доставят оръжие на съседна на Украйна държава

САЩ са подготвени да доставят оръжие на Молдова, чиято конституция планува неутралитет, в случай че управлението на републиката изиска това. „ Налице са договаряния с молдовското държавно управление, само че помощта не би трябвало да надвишава условията на молдовската страна. Мисля, че би трябвало да разберем дали сме съгласни какво би трябвало да се случи. Не желая да надвишавам това, което управлението изисква от нас Молдова “, споделя ръководителят на комисията по външни работи на Камарата на представителите на Съединени американски щати Грегъри Мийкс на брифинг в Кишинев след диалозите с президента Мая Санду.

По-рано тази седмица английският външен министър Лиз Тръс съобщи, че съдружниците от НАТО разискват дали освен Украйна, само че и Молдова би трябвало да бъде въоръжена съгласно стандартите на Алианса. Тя отговори утвърдително на въпроса дали повода за това е хипотетичната военна опасност за Молдова от Русия. От своя страна, молдовският президент Мая Санду акцентира, че „ не вижда гаранции за неутралитетът, постановен в конституцията на страната, да бъде предпазен “. На това някогашният президент на страната Игор Додон отговори, че неутрална Молдова не се нуждае от военната помощ на НАТО, „ тъй като нейните хора не желаят да бъдат пушечно месо в циничните сюжети на огромните играчи “.

Според анкета болшинството жители на Молдова са срещу присъединението на страната към НАТО. Въпреки наредбите на конституцията, републиката си сътрудничи с Алианса от 1994 година като част от самостоятелен проект за партньорство.

Преди няколко години в Кишинев отвори офис за връзка със Северноатлантическия алианс. Функционира и информативен център. Наскоро признатият проект за взаимоотношение с НАТО за 2022-2023 година от държавното управление на Молдова е доказателство за подсилване на боеспособността на молдовската войска със съдействието на военния блок, разширение на присъединяване ѝ в мироопазващи задачи под егидата на Организация на обединените нации, Европейски Съюз и ОССЕ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР